• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Den schemalagda skollunchen

Har måltidspersonalen någon roll i pedagogisk måltid?

Sammanfattning
Skolmåltider har utvecklats från ren välgörenhet till ett bestående inslag i skolgången. Mer ansvar har lagts på den offentliga verksamheten vad gäller skolmåltider och att ha utbildad personal är numera ett krav. Måltidspersonalen har ett stort ansvar vad gäller att se till att maten är god, näringsriktig och säker. I skolmåltiden ingår det numera ett moment som kallas pedagogisk måltid, detta är något pedagoger ska utföra. Att lära eleverna om normer och regler vid måltider samt verka som goda föredömen är en del i pedagogisk måltid. Flertalet studier är gjorda på pedagoger och deras syn kring pedagogisk måltid, men inga ur enbart måltidspersonalens. Denna studie ämnar belysa måltidspersonalens roll och betydelse vid pedagogisk måltid och tillämpning av schemalagd lunch. Genom en kvalitativ innehållsanalys med gruppintervjuer och kompletterande strukturerade observationer av måltidspersonal vid två skolor så framkom studiens resultat. Skolorna serverar lunch till årskurs 6-9 respektive förskola - 9. Måltidspersonalen anser sin egen roll att serva och finnas tills för elevernas skull. De tänker inte på att måltiden i sig är pedagogisk och utövar därför inte pedagogisk måltid. De vet dock vad som ingår och hur den borde tillämpas från pedagogernas sida. Att införa schemalagd lunch tror måltidspersonalen skulle höja skolmåltiden på andra skolor, de ser enbart fördelar med den när den tillämpas som det är tänkt. Ett ökat samarbete mellan pedagoger och måltidspersonal skulle höja kvalitén på den pedagogiska måltiden i samband med skolmåltiden
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/36147
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
VT14-58.pdf (651.0Kb)
Datum
2014-06-25
Författare
Granström, Frida
Karlsson, Madelene
Nyckelord
Måltidspersonal
Pedagogisk måltid
Schemalagd lunch
Serie/rapportnr.
Kostekonomprogrammet
VT 14-58
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV