Show simple item record

dc.contributor.authorJönsson, Marika
dc.contributor.authorNordin, Anja
dc.date.accessioned2014-06-25T12:32:50Z
dc.date.available2014-06-25T12:32:50Z
dc.date.issued2014-06-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36148
dc.description.abstractSyfte med denna rapport är att undersöka och kartlägga matkultur, foodscapes och matvanor längs med Kaliforniens kust. Valet av mat har en betydande roll i våra liv och det finns många faktorer som påverkar dessa val. USA är ett av de länder i världen där människor lider mest av övervikt och fetma. Samtidigt skriver många svenska tidningar om hälsotrender från USA, framförallt från delstaten Kalifornien. Med dessa motiv åkte uppsatsförfattarna till USA för att intervjua amerikaner om deras foodscapes, matkultur och matval. Uppsatsen grundar sig i en kvalitativ forskningsmetod med intervjuer om sex personer. Även observationer gjordes för att få en inblick i vad de har för matutbud i Kalifornien. Resan började i San Fransisco och första personen intervjuades, därefter intervjuades personer i Monterey, Santa Monica, Los Angeles och San Diego. För att kartlägga deras matval användes verktyget foodscapes. Foodscapes innefattar alla faktorer som kan påverka en människas val av mat. Tidigare forskning visar ett resultat att ekonomi, medvetenhet, kunskap, utbud, intresse och tillgänglighet är faktorer som påverkar en människas foodscapes, vilket även blev fokus för denna uppsats. Eftersom uppsatsen fokuserar på respondenters foodscapes har den en etnografisk prägling. Resultatet visade att det är många olika faktorer som påverkar en människas val av mat. De faktorerna som alla respondenter hade gemensamt var medvetenhet och intresset för mat. De olika faktorerna hade inte samma betydelse för respondenterna och därmed skiljde sig deras matval åt.sv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 14-68sv
dc.subjectKaliforniensv
dc.subjectfoodscapessv
dc.subjectintervjusv
dc.subjectmatkultursv
dc.subjectetnografisv
dc.titleFoodscapes och matkultur i Kaliforniensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record