• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Återhämtningsmålets vara eller icke vara

Hur påverkas fettoxidationen efter uthållighetsträning?

Sammanfattning
Det finns rekommendationer att, kort efter avslutad träning, inta ett kolhydrat- och proteinrikt återhämtningsmål i syfte att återställa kroppens energilager och optimera prestationsförmågan. Trots att dessa prestationsoptimerande strategier främst är avsedda för individer med mycket hög träningsfrekvens har återhämtningsmålet anammats av den allmänna befolkningen vilka potentiellt inte har samma nutritionella behov avseende snabb återhämtning. Studier kring återhämtningsmålets inverkan och betydelse för den allmänna befolkningen med måttlig träningsfrekvens är i dagsläget bristfälliga. Om önskan kring viktminskning och/eller fettreducering finns kan uthållighetsträningens positiva effekter på fettoxidationen i teorin påverkas negativt av ett återhämtningsmål. Återhämtningsmålets potentiella inverkan på fettoxidationen direkt efter uthållighetsträning bör därför undersökas närmare. Baserat på ovanstående är den aktuella studiens syfte att jämföra om den kortsiktiga fettoxidationen efter uthållighetsträning skiljer sig åt beroende på om energiinnehållande återhämtningsmål intas eller inte hos individer mellan 22-27 år. Genom en randomiserad inomgruppsdesign (n=6) mättes energisubstratanvändningen (RER) i vila via indirekt kalorimetri vid fem tillfällen under en 160 minuter lång återhämtningsperiod efter 75 minuters uthållighetsträning motsvarande 80 % av maximal hjärtfrekvens. En upprepad tvåvägs variansanalys visade på en signifikant skillnad (P < 0,01) i RER under hela återhämtningsperioden vid intag av enbart vatten jämfört med en kolhydrat- och proteinrik återhämtningsdryck. Studiens huvudsakliga resultat är att intag av ett energiinnehållande återhämtningsmål direkt efter avslutat träningspass hämmar fettoxidationen. Genom att undvika ett återhämtningsmål kan fettoxidationen efter uthållighetsträning optimeras vilket kan vara av praktisk betydelse för individer med mål om viktminskning och/eller fettreducering samt för att uppnå förbättrad hälsa.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/36159
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_36159_1.pdf (659.5Kb)
Datum
2014-06-25
Författare
Jurell, Martina
Nilsson, Madeleine
Nyckelord
energisubstratanvändning
fettoxidation
fettreducering
viktminskning
uthållighetsträning
återhämtningsmål
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet idrott
VT 14-49
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV