Lärares och elevers uppfattningar om matvanor och hälsa
Abstract
Då det ständigt kommer nya tips om hur man skall förhålla sig till mat, måltider och kost ökar
även kraven på att vi människor måste bli mer kunniga inom området så att vi lättare kan
förhålla oss till all information vi möter. Genom Skolverkets kursplaner (2011a) finns det ett
krav på skolan att undervisa om hälsa kopplat till matvanor. Med anledning av detta har jag
valt att undersöka hur en lärare i hem- och konsumentkunskap, en lärare i idrott och hälsa
samt tio elever ser på undervisningen om hälsa kopplat till kost. Syftet med denna studie är att
undersöka elevers och lärares uppfattningar kring måltider och hälsa. Uppsatsen syftar även
till att undersöka om det finns något samarbete mellan ämnena hem- och konsumentkunskap
och idrott och hälsa då det kommer till undervisning om matvanor och hälsa.
De resultat jag fått fram visar att läraren i hem- och konsumentkunskap lägger mer fokus på
hälsa i samband matvanor än vad läraren i idrott och hälsa gör. De tycker båda två att det är
ett viktigt ämne att undervisa om men läraren i idrott och hälsa anser att det är ett ämne som
är väldigt underordnat i hans undervisning. Det finns inget samarbete eller
ämnesöverskridande arbete mellan hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa.
Elevernas intresse för hälsa kopplat till kost är ganska svalt. De flesta elever ansåg att den
mesta kunskapen de har om hälsa och matvanor kommer från hem- och
konsumentkunskapsundervisningen, men att det i många fall även talas om det en del hemma.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-06-26Author
Willenheimer, Marie
Keywords
Hälsa
idrottsprofil
kost
kvalitativ studie
matvanor
uppfattningar
ämnesöverskridande
Series/Report no.
Hem- och konsumentkunskap
VT 14-75
Language
swe