Stress och dess påverkan på ätbeteende
Bland män ur ett hälsopromotivt perspektiv
Sammanfattning
Stress är idag ett välanvänt begrepp som existerar i många personers vardag och kan i
långvariga tillstånd ge negativa efterverkningar. Forskning kring området stress och
ätbeteende har visat på spridda resultat men majoriteten visar dock på liten till stor förändring
av ätbeteendet. Studien syftade till att undersöka skillnader i ätbeteende, vid låg respektive
hög upplevd stressnivå hos män (24-65 år). Genom ett bekvämlighetsurval skickades en
webbenkät bestående av Perceived Stress Scale samt frågor som belyser ätbeteende ut till en
grupp män (n=119). Svarsfrekvensen uppgick till 61 % (n=72). Resultatet pekade på att det
fanns små tendenser till hög upplevd stress (median: 2,2 av intervall 0-4). De bidragande
faktorerna till stress i livet som helhet framkom vara arbetslivet, privatlivet samt balansen
dem emellan. Arbetslivet visades vara den största faktorn till stress hos respondenterna.
Signifikant skillnad i ätbeteendet kunde ses mellan låg och hög stress. Ett ökat intag av
snabbmat såsom pizza (p=0,000) och hamburgare (p=0,000) påvisades vid hög stress. Viss
skillnad kunde även ses i huruvida deltagarna tenderade att hoppa över måltid/måltider vid
stress (median: 2). Resultaten stämmer till viss del överens med forskning på området. Med
hjälp av krav-kontroll-modellen diskuterades hur denna stress kunde punktmarkeras och
därmed minska risken för vidare stress. Även coping (sv. bemästring) samt strategier för att
hantera stress såsom och fysisk aktivitet diskuterades. Vidare forskning krävs samt breddas
med ett större hälsopromotivt fokus för att få en mer djupgående bild och förklaring till mäns
ätbeteende i relation till stress.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2014-06-26Författare
Lindsjö, My
Olsson, Linda
Nyckelord
män
stress
hälsopromotion
ätbeteende
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-07
Språk
swe