Show simple item record

dc.contributor.authorBirath, Carolina
dc.contributor.authorPettersson, Eleonor
dc.date.accessioned2014-06-26T13:22:24Z
dc.date.available2014-06-26T13:22:24Z
dc.date.issued2014-06-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36219
dc.description.abstractVad människor väljer att äta har stor betydelse för deras hälsa och idag är det många människor som lever ohälsosamma liv vilket bland annat beror på just bristfälliga kostvanor. Kolhydraternas roll i kosten har på senare tid varit omdiskuterad och kan ha skapat en förvirring kring om och/eller varför kolhydratrika livsmedel bör ingå i kosten. Då kolhydratrika livsmedel enligt Livsmedelsverket är viktiga ur både hälso- och miljösynpunkt är det av intresse att undersöka vad människor tycker om dessa och vilka de väljer att konsumera. Syftet med studien är därför att undersöka kvinnors attityd och beteende med avseende på kolhydrater i kosten samt om kvinnor har kännedom om kolhydraters påverkan på hälsa och miljö. En kvantitativ metod användes där enkäter skickades ut till kvinnor via den sociala nätverkstjänsten Facebook. Theory of Reasoned Action användes som teorietisk utgångspunkt. Det var 85 kvinnor som deltog i studien och åldern varierade mellan 17 och 56 år. I resultatet framgick det att majoriteten av kvinnorna hade en positiv eller neutral attityd till kolhydrater. Det var därmed få som hade en negativ attityd gentemot kolhydrater. Dock fanns det inga signifikanta skillnader mellan hur mycket kolhydrater kvinnor med positiv, neutral respektive negativ attityd åt. Många av kvinnorna upplevde att familj och vänner hade stor påverkan på deras matval. Däremot upplevde flertalet kvinnor att de inte påverkades mycket av vad personer som är viktiga för dem tycker om deras kolhydratkonsumtion. I denna studie framkom det att attityd och beteende inte alltid överensstämmer och det är därför viktigt att i arbetet som hälsopromotör och kostvetare vara medveten om vad som påverkar kostvanor för att förstå varför de ser ut som de gör.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet kostsv
dc.relation.ispartofseriesVT 14-41sv
dc.subjectattitydsv
dc.subjectbeteendesv
dc.subjectkolhydratersv
dc.subjecttheory of reasoned actionsv
dc.titleAtt äta eller inte äta kolhydratersv
dc.title.alternativeEn kvantitativ studie om kvinnors attityd och beteende avseende kolhydrater i kostensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record