Att äta eller inte äta kolhydrater
En kvantitativ studie om kvinnors attityd och beteende avseende kolhydrater i kosten
Abstract
Vad människor väljer att äta har stor betydelse för deras hälsa och idag är det många
människor som lever ohälsosamma liv vilket bland annat beror på just bristfälliga kostvanor.
Kolhydraternas roll i kosten har på senare tid varit omdiskuterad och kan ha skapat en
förvirring kring om och/eller varför kolhydratrika livsmedel bör ingå i kosten. Då
kolhydratrika livsmedel enligt Livsmedelsverket är viktiga ur både hälso- och miljösynpunkt
är det av intresse att undersöka vad människor tycker om dessa och vilka de väljer att
konsumera. Syftet med studien är därför att undersöka kvinnors attityd och beteende med
avseende på kolhydrater i kosten samt om kvinnor har kännedom om kolhydraters påverkan
på hälsa och miljö. En kvantitativ metod användes där enkäter skickades ut till kvinnor via
den sociala nätverkstjänsten Facebook. Theory of Reasoned Action användes som teorietisk
utgångspunkt. Det var 85 kvinnor som deltog i studien och åldern varierade mellan 17 och 56
år. I resultatet framgick det att majoriteten av kvinnorna hade en positiv eller neutral attityd
till kolhydrater. Det var därmed få som hade en negativ attityd gentemot kolhydrater. Dock
fanns det inga signifikanta skillnader mellan hur mycket kolhydrater kvinnor med positiv,
neutral respektive negativ attityd åt. Många av kvinnorna upplevde att familj och vänner hade
stor påverkan på deras matval. Däremot upplevde flertalet kvinnor att de inte påverkades
mycket av vad personer som är viktiga för dem tycker om deras kolhydratkonsumtion. I denna
studie framkom det att attityd och beteende inte alltid överensstämmer och det är därför
viktigt att i arbetet som hälsopromotör och kostvetare vara medveten om vad som påverkar
kostvanor för att förstå varför de ser ut som de gör.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-06-26Author
Birath, Carolina
Pettersson, Eleonor
Keywords
attityd
beteende
kolhydrater
theory of reasoned action
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-41
Language
swe