• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ätbara insekter, nutid eller framtid?

Unga konsumenters förhållande till att äta insekter

Sammanfattning
Att äta insekter benämns som entomophagy. Cirka två miljoner människor på jorden beräknas äta insekter i dagsläget. Det är dock inte vanligt förekommande i västvärlden där entomophagy ofta möts med avsky. Eftersom insekter är resurssnåla och näringsrika kan livsmedlet dock vara av betydelse för att mätta världens växande befolkning utan att samtidigt tära på miljön. Därmed bör ätbara insekter även vara av intresse i Sverige. I syftet att utforska hur unga konsumenter i Sverige förhåller sig till att äta insekter genomfördes tre fokusgrupper. Vidare utfördes en litteraturgenomgång för att beskriva vilken potential ätbara insekter har som livsmedel. I fokusgrupperna ingick 15 respondenter i åldrarna 20-30 år, vilka fick möjlighet att provsmaka tre olika produkter med ätbara insekter. 13 av 15 respondenter väljer att provsmaka produkterna och samtliga av dessa uttrycker en positiv inställning till att äta insekter. Nermalda insekter med bekanta smaker föredras framför insekter i sin rena form. Det hinder som framträder i grupperna gentemot entomophagy är främst en kulturellt förankrad aversion. Individer med ett intresse för att äta insekter har identifierats men för att säkerställa insekters potential som livsmedel krävs vidare studier kring miljöpåverkan samt nutritionella aspekter.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/36225
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_36225_1.pdf (693.6Kb)
Datum
2014-06-26
Författare
Aspholmer, Emma
Gellerbrant, Ellen
Nyckelord
entomophagy
fokusgrupper
livsmedel
ätbara insekter.
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-60
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV