• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Den föränderliga kroppen

ur ett genusperspektiv

Sammanfattning
Ett problematiskt förhållande till mat kan grunda sig i en negativ kroppsuppfattning vilket i sin tur kan bero på de normer och ideal som individen förväntas leva upp till för att passa in. Kroppsideal speglar inte bara hur kroppen bör se ut enligt normen, utan medföljs också av flertalet värderingar och fördomar om innehavaren. Syftet med denna studie är att utforska om, och i så fall hur, kroppsuppfattningen påverkar relationen till ätande hos gymnasieungdomar. För att fördjupa syftet användes frågeställningar som rörde kroppsuppfattning och ätmönster i relation till kön. Skillnaderna mellan könen belyses utifrån ett genusperspektiv. Totalt deltog 222 ungdomar i studien som utfördes genom en enkät. Resultatet visade att det var vanligare att reglera sitt ätande eller att ha negativa känslor kopplat till ätande om kroppsuppfattningen var negativ. Det framkom även att det var något vanligare att tjejer hade negativa känslor kopplat till ätande. De påverkades även negativt av mediers information om mat, kropp och hälsa i större utsträckning än killarna. Undersökningen visar att var tredje individ på gymnasiet har försökt eller försöker gå ner i vikt samt att en av tio reglerade sitt matintag och/ eller hade negativa känslor kring mat. För att stärka ungdomars kroppsuppfattning är det av stor vikt att arbeta med ett ifrågasättande av de normer och ideal som omger individen. Detta då ett normkritiskt arbetssätt antas kunna stärka empowerment vilket är ett av målen med det hälsopromotiva arbetet.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/36226
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_36226_1.pdf (955.2Kb)
Datum
2014-06-26
Författare
Lindgren, Stina
Isacsson Schiller, Elin
Nyckelord
Empowerment
ideal
kroppsuppfattning
ungdomar
ätande.
Serie/rapportnr.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-62
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV