Show simple item record

dc.contributor.authorÖrjegård, Maja
dc.contributor.authorÖrjegård, Matilda
dc.date.accessioned2014-06-26T14:07:22Z
dc.date.available2014-06-26T14:07:22Z
dc.date.issued2014-06-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36228
dc.description.abstractMat har betydelse för barns hälsa ur kortsiktigt så väl som långsiktigt perspektiv. Förskolan är en betydelsefull arena i arbetet att främja god hälsa i tidig ålder. I förskolans läroplan poäng-teras att varje barn ska kunna utveckla sin förståelse för hälsa och välbefinnande genom aktiv delaktighet i frågor som påverkar deras vardag. Däremot saknas association till hälsans rela-tion till mat och matvanor. Detta motiverar vidare studier om hur förskolebarn kan erbjudas möjligheter till delaktighet i situationer med hälsosamma matvanor. Syftet med studien är att illustrera om och hur delaktighet kan uppstå kring mat och hälsosamma matvanor hos försko-lebarn vid användandet av pedagogiska verktyg. Som metod användes observerade fokus-grupper med anpassade pedagogiska verktyg om mat. Studiens teoretiska utgångspunkt är in-spirerad av Ulf Jansons teori om delaktighetsbegreppet som vidareutvecklats i relation till för-skolebarn av Eva Melin. Insamlad data analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. Studi-ens huvudresultat belyser att de fyra aspekter av delaktighet, som användes i studien, visades bland förskolebarnen i de pedagogiska aktiviteterna kring mat. Slutligen tolkades detta i tre teman: 1) Nyfikenhet bidrar till att barn delar med sig av kunskap om mat, 2) Fantasi tar stor plats i barns interaktion med mat, samt 3) Vuxna har en betydande roll för barns delaktighet kring mat. Slutsatsen av studien är att hälsa genom hälsosamma matvanor bland barn kan främjas genom att pedagogiska verktyg skapar delaktighet kring detta. De pedagogiska verk-tygen kan dessutom erbjuda många relevanta och intressanta vägar till delaktighet om mat och hälsosamma matvanor genom barnens egna kunskaper, fantasi och vuxnas vägledning.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet kostsv
dc.relation.ispartofseriesVT 14-70sv
dc.subjectDelaktighetsv
dc.subjectFörskolasv
dc.subjectHälsofrämjandesv
dc.subjectHälsosamma matvanorsv
dc.subjectMatsv
dc.titleJag ser en banan i gardinensv
dc.title.alternativeEn studie om förskolebarns delaktighet kring mat under observerade fokusgruppersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record