• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hett på tallriken

En studie om 5:2-dieten och dess utövare

Abstract
Modedieter är någonting som kommer och går i Sverige och den senaste populärdieten är 5:2-dieten. Syftet med studien är att undersöka och få en ökad förståelse om 5:2-dieten och dess utövare. Studien är baserad på en tvärsnittsdesign och som metod har en enkätundersökning utförts. Studiedeltagarna som deltog i enkäten är 150 personer varav 121 är kvinnor. Deltagarna i undersökningen hade utövat dieten olika länge, alltifrån 3 veckor upp till mer än 6 månader. Resultatet visar att den främsta anledningen till att utöva 5:2-dieten är viktnedgång, men även andra hälsoeffekter eftersträvas. För de 46 deltagare som utövat dieten i 6 månader eller mer, var genomsnittliga viktnedgången – 10,5 kilo. Deltagarna hade kommit i kontakt med dieten via sociala medier och majoriteten hade sett tv-programmet Eat, Fast & Live longer där dieten första gången omnämndes i Sverige. Sociala medier har stor inverkan när det gäller den första kontakten av dieten men även vänner och kollegor har en del av introduktionen av dieten via folkmun. Deltagarna som utövar dieten mår generellt bra under sina fastedagar och 5:2-dieten verkar vara en diet som är lätt att applicera i vardagen. Dieten går även att kombinera med Livsmedelsverkets kostråd gällande fisk- och grönsakskonsumtion samt råden för fysisk aktivitet. De flesta av deltagarna var fysiskt aktiva i någon utsträckning och det finns många av deltagare som följer rådet om att inte kompensera för det ökade energibehov som träningen innebär.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/36272
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_36272_1.pdf (518.0Kb)
Date
2014-06-27
Author
Andersson, Isabella
Rosinski, Melinda
Keywords
Diet
periodfasta
kalorirestriktion
viktminskning
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT 14-65
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV