Hur påverkas kolesterolvärden hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi vid intag av isoflavonoider?
How does isoflavones in combination with soy protein impact cholesterol levels in hypercholesterolemic postmenopausal women relative to milk protein?
Sammanfattning
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
2
Sammanfattning
Titel: Hur påverkas kolesterolvärden hos postmenopausala kvinnor med hyperlipidemi vid intag av isoflavonoider kombinerat med sojaprotein jämfört med mjölkprotein? – En systematisk översiktsartikel.
Författare: Emma Edberg och Emma Nilsson
Handledare: Lena Hulthén
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp
Datum: 2014-05-26
Bakgrund: Hyperkolesterolemi är en betydande riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar, vilket är den främsta dödsorsaken bland kvinnor i västerländska länder. Sjunkande nivåer av östrogen vid menopaus kan vara en bidragande orsak. Isoflavonoider är ett vegetabiliskt ämne med östrogenlikande egenskaper, detta är en potentiell orsak till dess eventuella kolesterolsänkande effekt. Underlaget av studier på isoflavonoiders effekt på kolesterol är i dagsläget tvetydligt och det finns en osäkerheten kring vad man egentligen kan uttala sig om.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för huruvida isoflavonoider i kombination med sojaprotein har en skiljd inverkan på HDL- samt LDL-kolesterol hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi jämfört med mjölkprotein.
Sökväg: Litteratursökningar gjordes i databaserna PubMed och Scopus. De sökord som användes var av relevans för översiktsartikelns frågeställning.
Urvalskriterier: Randomiserade kontrollerade studier, gjorda på postmenopausala kvinnor inkluderades. De jämförde isoflavonoider i kombination med sojaprotein med mjölkprotein och var gjorda på kvinnor med förhöjda total- och/eller LDL-kolesterolvärden. Studier gjorda på populationer med hormon- och/eller kolesterolsänkande behandling exkluderades.
Datainsamling och analys: Litteratursökningen gav tre RCT-studier som granskades med hjälp av SBU:s Granskningsmall för randomiserade kontrollerade studier. De inkluderade studiernas evidensstyrka vägdes sedan samman med Göteborgs universitets sammanfattande evidensformulär.
Resultat: Två av studierna skattades till en medelhög studiekvalitet och den tredje bedömdes ha en medelhög till hög studiekvalitet. Den sammanlagda evidensstyrkan för valda effektmått bedömdes vara måttlig. Enbart en studie visade en signifikant skillnad i LDL-kolesterol mellan intervention- och kontrollgrupp. Inte någon av studierna visade på en signifikant skillnad i HDL-kolesterol.
Slutsats: Det finns måttlig evidens för att isoflavonoider i kombination med sojaprotein ej ger någon signifikant skillnad i påverkan på HDL-kolesterol i jämförelse med mjölkprotein, hos postmenopausala kvinnor med hyperkolesterolemi. Det vetenskapliga underlaget med uppskattad måttlig evidens, ger ett tvetydligt resultat för utfallsmåttet LDL-kolesterol. Resultatet tyder dock på att intag av högre halter naturligt förekommande isoflavonoider eventuellt kan ge en större sänkning jämfört med mjölkprotein.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
3
Abstract
Title: How does isoflavones in combination with soy protein impact cholesterol levels in hypercholesterolemic postmenopausal women relative to milk protein?
Author: Emma Edberg och Emma Nilsson
Supervisor: Lena Hulthén
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician stydy programme,180/240 hp
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: 2014-05-26
Background: Hypercholesterolemia is a major risk factor for cardiovascular disease and the number one cause of death among women in Western countries. Declining levels of estrogen at menopause could be a contribution factor. Isoflavones is a vegetable substance, with structural and functional similarities to the human estrogen. This is a potential reason for possible cholesterol-lowering effects. The substrate of studies on isoflavones and its effect on cholesterol found today is ambiguous and there are uncertainties about which statements can be made.
Objective: To examine the scientific evidence on whether isoflavones in combination with isoflavones have a different impact on HDL- and LDL-cholesterol in hypercholesterolemic postmenopausal women in comparison with milk protein.
Search strategy: Literature searches were made in the databases PubMed and Scopus. Search words used were of relevance for the research question of this systematic review.
Selection criteria: Randomized controlled trials done on postmenopausal women were included. They compared isoflavones combined with soy protein with milk protein and were preformed on women with elevated levels of total- and /or LDL-cholesterol. Studies conducted on populations with hormone – and/or cholesterol -lowering therapy were excluded.
Data collection and analysis: The literature search yielded three RCTs which were validated using SBUs Granskningsmall för randomiserade kontrollerade studier. The strength of evidence for the included studies was then weighed together with Göteborgs universitets sammanfattande evidensformulär.
Main results: Two of the studies were estimated to have a mediate-high study quality and the third was judged to have a mediate-high to high study quality. The summarized grade of evidence for the selected outcome measures were considered mediate-high. Only one study found a significant difference in LDL-cholesterol between intervention- and control group. None of the studies showed a significant difference in HDL cholesterol.
Conclusions: There is moderate evidence that isoflavones in combination with soy protein does not provide any significant difference in impact on HDL-cholesterol compared with milk protein, in hypercholesterolemic postmenopausal women. As the effect on LDL-cholesterol differs between the included studies no conclusions can be drawn. The scientific substrate with estimated moderate evidence shows an ambiguous result for the outcome measure LDL-cholesterol. Though the result indicates that higher levels of naturally occurring isoflavones could potentially provide a greater reduction compared with milk protein.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2014-06-30Författare
Nilsson, Emma
Edberg, Emma
Nyckelord
kolesterolvärden
postmenopausala
hyperkolesterolemi
isoflavonoider
kvinnor
intag
sojaprotein
mjölkprotein
Serie/rapportnr.
DIE/V14
C-uppsats
Språk
swe