Frukost och korttidskognition ur ett ungdomsperspektiv
Breakfast and cognition from a youth perspective
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Frukost och korttidskognition ur ett ungdomsperspektiv
Författare: Linn Kruse och Anneli Hulldin
Handledare: Anna Winkvist
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp
Datum: 2014-05-26
Bakgrund: Vilken betydelse frukost har för kognitiv förmåga är en omdiskuterad fråga. Mycket forskning har genomförts inom ämnet, men hur uteslutande av frukost påverkar ungdomars kognition i ett korttidsperspektiv är ett område där dagens forskning är begränsad. Studier på frukost och kognition jämför oftast olika typer av frukostar istället för skillnaden mellan intag och uteslutande av frukost. Kognition är ett komplext begrepp som kan mätas med flera olika metoder och på olika komplexa nivåer. Därför är det svårt att jämföra och sammanställa de resultat som med dagens forskning finns att tillgå.
Syfte: Syftet med denna översiktsartikel är att undersöka om det finns ett samband mellan ungdomars frukostintag och korttidseffekten på kognition.
Sökväg: Relevanta artiklar hittades genom sökning i databaserna Pubmed, Scopus och Cochrane. Följande sökord användes: children, young adults, adolescents, cognition, breakfast
Urvalskriterier: Åldersspann 12-20 år, kognitionsmätning, RCT, studier som jämför frukostintag med uteslutande av frukost, humanstudier, engelska/svenska, ej sjuka ungdomar/ungdomar med diagnoser
Datainsamling och analys: Två originalartiklar uppfyllde evalueringskriterierna. Dessa granskades enligt SBU:s mall. Evidensstyrkan bedömdes utifrån systemet GRADE.
Resultat: De båda inkluderade studierna visade att frukost hade en positiv effekt på kognitiv förmåga hos ungdomar i ett korttidsperspektiv. Evidensstyrkan för studierna bedömdes vara hög(++++).
Slutsats: Det fanns ett visst samband mellan frukostintag och korttidseffekter på kognition hos ungdomar. Detta sågs framförallt på mer komplexa kognitiva nivåer där de ungdomar som åt frukost hade bättre kognitiv förmåga än de som uteslöt frukost. Därför bör ungdomar rekommenderas att äta frukost varje morgon.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Breakfast and cognition from a youth perspective
Author: Linn Kruse and Anneli Hulldin
Supervisor: Anna Winkvist
Examiner: Frode Slinde
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 26, 2014
Background: Breakfast as an influencing factor on cognition and is often on the table for discussion in society. A lot of research has been done about how omitting breakfast affects adolescents and their short time cognition. Cognition is complex as a concept and is measured in different ways and the existing research in the area often compares different types of breakfasts instead of the difference between eating and omitting breakfast.
Objective: To evaluate the scientific evidence for an association between adolescents’ breakfast eating and short time effects on cognition in adolescents.
Search strategy: To find relevant articles a systematic literature search was made in the databases PubMed, Scopus and Cochrane. Search terms that were used were: children, young adults, adolescents, cognition, and breakfast
Selection criteria: Ages 12-20 years, measures cognition, RCT, studies comparing breakfast eating with omitting breakfast, human studies, language English or Swedish, no sick adolescents or adolescents with diagnosis.
Data collection and analysis: Two original articles met the inclusion criteria and were reviewed by the SBU audit template for RCT studies. The strength of evidence was evaluated using the GRADE system.
Main results: Both included studies showed that breakfast has a positive effect on short time cognition. The strength of evidence for the studies was high (++++)
Conclusions: There was some correlation between breakfast eating and short time effects on cognition among adolescents especially in more complex cognitive levels. Adolescents that eat breakfast have a better cognitive function than those who omit breakfast. The recommendation becomes that adolescents should eat breakfast every morning.
Collections
View/ Open
Date
2014-06-30Author
Hulldin, Anneli
Kruse, Linn
Keywords
frukost
korttidskognition
ungdomsperspektiv
ungdom
kognition
Series/Report no.
DIE/V14
C-uppsats
Language
swe