Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel
Title: Whole fat versus low-fat dairy products for primary prevention of cardiovascular disease. A systematic review.
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.
Författare: Josefine Lindqvist, Mathilde Ohlin, Robin Järnmark
Handledare: Mette Axelsen
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp
Datum: 2014-04-09
Bakgrund
Forskning tyder på att mejeriprodukter tycks ha en skyddande inverkan på insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom oavsett fetthalt. Paradoxalt nog förordar idag de flesta näringsrekommendationer ett utbyte av feta mejeriprodukter mot magra.
Syfte
Syftet är att undersöka om skillnader i fetthalt hos mejeriprodukter har betydelse för insjuknandet i hjärt- kärlsjukdom. Med avseende på riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom granskas utfallsmåtten hypertoni, dyslipidemi och viktuppgång.
Sökväg
Sökning gjordes i databaserna Medline (23/1-14) och Scopus (6/2-14).
Urvalskriterier
Begränsningar: Humanstudier, vuxna > 18 år, RCT och engelska.
Datainsamling och analys
Två RCT-studier inkluderades. Granskning av dessa utfördes med SBUs granskningsmall för enskilda studier samt GRADE för sammanvägning av evidensen för utfallsmåtten.
Resultat
I den ena studien studerades blodlipider (n=12 deltagare) och i den andra studien studerades blodtryck och vikt (n=43 deltagare). I båda studier ingick en normalviktig, normotensiv studiegrupp. Ingen signifikant skillnad kunde utläsas gällande blodtryck eller blodlipider, däremot sågs en signifikant viktökning (+1.2 kg) vid intag av feta mejeriprodukter jämfört med magra.
Resultatet av granskningen visar dock på ett otillräckligt vetenskapligt underlag för samtliga tre utfallsmått och några slutsatser om mejeriprodukters fetthalts betydelse för insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom kan därför inte dras.
Slutsats
Sammantaget saknas vetenskapligt underlag från randomiserade kontrollerade studier för att avgöra om feta och magra mejeriprodukter skiljer sig åt avseende riskfaktorer för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom (mycket låg evidensstyrka +). Mer forskning behövs således för att avgöra om det går att ifrågasätta en aktiv rekommendation av magra mejeriprodukter framför feta till en normalviktig, normotensiv befolkning.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Whole fat versus low-fat dairy products for primary prevention of cardiovascular disease. A systematic review.
Author: Josefine Lindqvist, Robin Järnmark, Mathilde Ohlin
Supervisor: Mette Axelsen
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: 2014-04-09
Background
Research indicates that dairy products seems to have a protective impact on the incidence of cardiovascular disease regardless fat content. Paradoxically the Nordic nutrition recommendations recommend an exchange of full fat dairy product to low-fat dairy products.
Objective
The aim of this review is to investigate whether the variation in fat content of dairy products have any bearing on the onset of cardiovascular disease. With regard to common risk markers for cardiovascular disease the outcome measures hypertension, hyperlipidemia and weight gain is examined.
Search strategy
The searches were made in the databases Medline (23/1-14) and Scopus (6/2-14).
Selection criteria
Restrictions: Human Studies, Adults, Randomized Controlled Trials, English.
Data collection and analysis
Two RCTs were included. Validation of the separate studies was performed with SBU's review template for individual studies and GRADE was used for summarizing the evidence of outcome measures
Main results
The two included studies examined the outcome measures blood pressure, weight and blood lipids. The number of study participants was 43 (blood pressure and weight) and twelve (blood lipids). No significant difference was seen regarding blood pressure or blood lipids, however, a significant weight gain (+1.2 kg) was seen with intake of full fat dairy products compared with low-fat products.
The results indicate that there is an insufficient scientific evidence for the three outcome measures, and a conclusion between the fat content in dairy products and cardiovascular disease can not be found.
Conclusions
This literature review found insufficient scientific evidence that full fat and low-fat dairy products differ in risk factors for development of cardiovascular disease. More research is needed to determine whether it is possible to question an active recommendation of low-fat dairy products instead of full fat products to a normal weight, normotensive population.
Collections
View/ Open
Date
2014-06-30Author
Järnmark, Robin
Lindqvist, Josefine
Ohlin, Mathilde
Keywords
mejeriprodukter
primärprevention
hjärt- kärlsjukdom
magra
feta
Series/Report no.
DIE/V14
C-uppsats
Language
swe