Show simple item record

dc.contributor.authorJärnmark, Robin
dc.contributor.authorLindqvist, Josefine
dc.contributor.authorOhlin, Mathilde
dc.date.accessioned2014-06-30T07:44:10Z
dc.date.available2014-06-30T07:44:10Z
dc.date.issued2014-06-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/36289
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Whole fat versus low-fat dairy products for primary prevention of cardiovascular disease. A systematic review. Author: Josefine Lindqvist, Robin Järnmark, Mathilde Ohlin Supervisor: Mette Axelsen Examiner: Anna Winkvist Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: 2014-04-09 Background Research indicates that dairy products seems to have a protective impact on the incidence of cardiovascular disease regardless fat content. Paradoxically the Nordic nutrition recommendations recommend an exchange of full fat dairy product to low-fat dairy products. Objective The aim of this review is to investigate whether the variation in fat content of dairy products have any bearing on the onset of cardiovascular disease. With regard to common risk markers for cardiovascular disease the outcome measures hypertension, hyperlipidemia and weight gain is examined. Search strategy The searches were made in the databases Medline (23/1-14) and Scopus (6/2-14). Selection criteria Restrictions: Human Studies, Adults, Randomized Controlled Trials, English. Data collection and analysis Two RCTs were included. Validation of the separate studies was performed with SBU's review template for individual studies and GRADE was used for summarizing the evidence of outcome measures Main results The two included studies examined the outcome measures blood pressure, weight and blood lipids. The number of study participants was 43 (blood pressure and weight) and twelve (blood lipids). No significant difference was seen regarding blood pressure or blood lipids, however, a significant weight gain (+1.2 kg) was seen with intake of full fat dairy products compared with low-fat products. The results indicate that there is an insufficient scientific evidence for the three outcome measures, and a conclusion between the fat content in dairy products and cardiovascular disease can not be found. Conclusions This literature review found insufficient scientific evidence that full fat and low-fat dairy products differ in risk factors for development of cardiovascular disease. More research is needed to determine whether it is possible to question an active recommendation of low-fat dairy products instead of full fat products to a normal weight, normotensive population.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel. Författare: Josefine Lindqvist, Mathilde Ohlin, Robin Järnmark Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-04-09 Bakgrund Forskning tyder på att mejeriprodukter tycks ha en skyddande inverkan på insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom oavsett fetthalt. Paradoxalt nog förordar idag de flesta näringsrekommendationer ett utbyte av feta mejeriprodukter mot magra. Syfte Syftet är att undersöka om skillnader i fetthalt hos mejeriprodukter har betydelse för insjuknandet i hjärt- kärlsjukdom. Med avseende på riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom granskas utfallsmåtten hypertoni, dyslipidemi och viktuppgång. Sökväg Sökning gjordes i databaserna Medline (23/1-14) och Scopus (6/2-14). Urvalskriterier Begränsningar: Humanstudier, vuxna > 18 år, RCT och engelska. Datainsamling och analys Två RCT-studier inkluderades. Granskning av dessa utfördes med SBUs granskningsmall för enskilda studier samt GRADE för sammanvägning av evidensen för utfallsmåtten. Resultat I den ena studien studerades blodlipider (n=12 deltagare) och i den andra studien studerades blodtryck och vikt (n=43 deltagare). I båda studier ingick en normalviktig, normotensiv studiegrupp. Ingen signifikant skillnad kunde utläsas gällande blodtryck eller blodlipider, däremot sågs en signifikant viktökning (+1.2 kg) vid intag av feta mejeriprodukter jämfört med magra. Resultatet av granskningen visar dock på ett otillräckligt vetenskapligt underlag för samtliga tre utfallsmått och några slutsatser om mejeriprodukters fetthalts betydelse för insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom kan därför inte dras. Slutsats Sammantaget saknas vetenskapligt underlag från randomiserade kontrollerade studier för att avgöra om feta och magra mejeriprodukter skiljer sig åt avseende riskfaktorer för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom (mycket låg evidensstyrka +). Mer forskning behövs således för att avgöra om det går att ifrågasätta en aktiv rekommendation av magra mejeriprodukter framför feta till en normalviktig, normotensiv befolkning.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V14sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatssv
dc.subjectmejeriproduktersv
dc.subjectprimärpreventionsv
dc.subjecthjärt- kärlsjukdomsv
dc.subjectmagrasv
dc.subjectfetasv
dc.titleFeta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikelsv
dc.title.alternativeTitle: Whole fat versus low-fat dairy products for primary prevention of cardiovascular disease. A systematic review.sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record