• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Health and Care Sciences / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Magisteruppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Health and Care Sciences / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Magisteruppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

"Äta bör man, annars dör man...": En retrospektiv datajournalgranskning om nutrition på IVA

"Dining, or dying...": A retrospective study on nutrition in the ICU

Abstract
Bakgrund: Adekvat näringstillförsel är en viktig del i återhämtning och utfall för intensivvårdspatienter. Nutrition på IVA har visats sig ha en lägre prioritet jämfört med övriga omvårdnadsåtgärder. Internationella studier har därtill belyst att intensivvårdspatienter ofta erhåller otillräcklig näringstillförsel, vilket är förknippat med negativa följder för patienten. Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur mycket näring intensivvårdspatienter erhåller, utifrån beräknat näringsbehov baserat på 25 kcal/kg/dygn. Metod: En retrospektiv datajournalgranskning utfördes på patienter som hade en vårdtid längre än sju vårddygn, oberoende av ålder, kön och diagnos. Pilotstudien genomfördes på en allmän intensivvårdsavdelning i sydvästra Sverige. Resultat: Patienterna (n=45) hade en medelålder på 64,4 år och var relativt jämt fördelade mellan könen. I genomsnitt tillfördes patienterna kalorier som var över deras beräknade behov. Variationen var dock stor mellan patienter och över de undersökta vårddygnen. Under det sjunde vårddygnet fick hela 15 patienter mindre än 85 procent av sitt beräknade kaloribehov (33 %). Individuella nutritionsbedömningar fanns emellertid enbart för 20 av 180 möjliga vårddygn (11 %). Konklusion: Utan individuella nutritionsbedömningar brister konceptet att kunna bedöma, utföra och utvärdera patientens nutritionsstatus, vilket resulterar i att intensivvårdspatienten inte ges fullständigt näringsbehov. Trots detta fick flertalet patienter den näring de behövde.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/36339
Collections
  • Magisteruppsatser / Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
View/Open
gupea_2077_36339_1.pdf (628.8Kb)
Date
2014-07-02
Author
Hedén, Karin
Sipic, Orijana
Keywords
Critically ill patient, nutrition, energy requirements, nutritional support, nutritional assessment
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV