Målmatchning. Psykosociala arbetsmiljöfaktorers betydelse för att uppnå verksamhetsmålen.
Sammanfattning
Syftet med denna kvalitativa studie är att undersöka om undersköterskorna på ett äldreboende i Göteborgs stad arbetar mot samma mål, om undersköterskorna upplever att det finns hinder eller möjligheter som påverkar deras förmåga att arbeta utefter målen, samt vilken betydelse den psykosociala arbetsmiljön har för att verksamheten skall uppnå Målmatchning.
Denna kvalitativa studie har en induktiv ansats och bygger på semistrukturerade intervjuer med fem undersköterskor och en enhetschef på ett äldreboende i Göteborgs stad. Som analysmetod har empiristyrd tematisk analys använts.
I denna studie har framkommit att undersköterskorna och deras enhetschef upplever utmaningar i sin arbetssituation, främst på grund av beslut kring budget, Optimerad Bemanning och Time Care, som fattats högre upp i organisationen. Dessa påverkansfaktorer har negativ inverkan på såväl den psykosociala arbetsmiljön som deras förmåga att uppnå verksamhetens mål. Den gemensamma målbilden behöver förtydligas. Även de förväntningar som verksamhetens alla olika parter har på varandra måste tydliggöras. Undersköterskorna beskrev många svårigheter i sin arbetssituation, såsom stress, otillräcklighet, ouppfyllda förväntningar och bristande livsbalans. De ansåg själva att de arbetar mot ungefär samma mål, men att de väljer olika vägar att nå verksamhetsmålen.
De begrepp som utvecklats i denna studie är Målmatchning och gemensam målbild. Ytterligare begrepp som knyts till studien är frisk arbetsplats och förväntningar.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2014-08-25Författare
Söderberg, Emma
Nyckelord
Målmatchning, gemensam målbild, frisk arbetsplats, förväntningar, psykosocial arbetsmiljö.
Språk
swe