dc.description.abstract | Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur fyra lärare talar om matematikkunskaper och matematikutveckling hos elever med språkstörning samt hur de bedriver matematikundervisning. Utifrån syftet är följande frågeställningar centrala i studien: Hur beskriver lärarna sina elever som har språkstörning? Hur beskriver lärarna elevernas matematikkunskaper och matematikutveckling? Hur bedriver lärarna matematikundervisning?
Teori: Undersökningen bygger på ett sociokulturellt perspektiv på kunskap och lärande inom vilket kunskap ses som något som skapas tillsammans med andra, genom språk och kommunikation. Ett centralt inslag i det sociokulturella perspektivet på kunskap och lärande är begreppet redskap. Redskapen kan vara både fysiska, även kallade artefakter, och intellektuella (språkliga).
Studien är också inspirerad av en sociokulturell forskningsansats. Enligt Säljö (2002) studeras då samspelet mellan människor; vad människor säger, skriver eller gör vilket i sin tur bestäms av kontexten. Dessutom undersöks samspelet mellan människor och fysiska redskap, artefakter.
Metod: Studien är en kvalitativ undersökning, vilket innebär att man får ”ta del av vardagliga företeelser”(Stukat, 2011, s. 36) samt försöka tolka och förstå resultatet av det insamlade materialet.
Insamlingsmetoderna är dels forskningsintervju, dels deltagande observation. Fangen (2005) menar att det är relativt vanligt att kombinera dessa båda arbetsredskap för att kunna jämföra resultaten med varandra.
Resultat: De fyra lärarnas beskrivningar av sina elever med språkstörning, deras matematikkunskaper och matematikutveckling är relativt kortfattade. Enligt lärarnas framställningar bygger matematikundervisningen på arbete med läroboken, samt samtal kring matematiska begrepp, för att utveckla matematisk förståelse. Eleverna går i en trygg lärmiljö, som präglas av arbetsro. Några av eleverna saknar naturliga samspelstillfällen med läraren och klasskamraterna, då de får möjlighet att kommunicera, samt använda och utveckla sitt språk. | sv |