Projekt Förnyat Forskarstöd. Kartläggningsrapport
Sammanfattning
För att kartlägga forskarnas behov och påbörja utvecklingen mot att samordna och fördjupa universitetsbibliotekets forskningsnära stöd startades under 2013 ett tvådelat projekt. Projektet ska inventera behov och omvärldsbevaka området, vara en del i uppbyggnaden av nya och anpassade tjänster, samverka med de funktioner som nu arbetar med olika former av forskarstöd vid universitet och verka för att synliggöra universitetsbibliotekets roll som stöd till Göteborgs universitets forskare.
I den här kartläggningsrapporten sammanfattas den första fasen, behovsinventeringen, av Projekt Förnyat Forskarstöd vid Göteborgs universitetsbibliotek. Rapporten består av fyra huvuddelar; omvärldsbevakning av hur man arbetar med forskarstöd på biblioteken vid svenska och internationella lärosäten, en forskarenkät som besvarats av knappt 1000 forskare vid Göteborgs universitet, fokusgruppsintervjuer med deltagare från samtliga fakulteter och institutioner, samt en behovsbeskrivning och förslag på hur man bör arbeta vidare med att förnya och utveckla forskarstödet på universitetsbiblioteket i Göteborg.
Under behovsinventeringen har det tydligt visat sig att forskare, såväl doktorander som seniora, på samtliga fakulteter upplever brist på tid, brist på pengar och en tung administrativ börda som de faktorer som förlänger och försvårar forskningsprocessen mest. Samtidigt saknar forskarna kunskap om vilken kompetens bibliotekens personal besitter och på vilka sätt kan biblioteket kan bidra till att stödja vetenskaplig forskning.
Genom att skapa nya och tätare relationer med såväl forskare och institutionsledningar som andra stödfunktioner på Göteborgs universitet kan biblioteket skaffa sig en ökad förståelse för hur forskningsprocessen ser ut och på så sätt bättre möta forskarnas behov och anpassa bibliotekets tjänster så att de upplevs som mer adekvata.
En ökad synlighet i de miljöer där forskarna befinner sig bidrar också till att skapa nya kontaktytor mellan bibliotekarier och forskare, och om man samtidigt anpassar sin kommunikation och information till forskarna i både tid och rum kommer tjänsterna att upplevas som mer tillgängliga och mer kända.
Genom att hålla sig uppdaterade och ligga steget före och kontakta forskare och forskargrupper vid tillfällen då de är i stort behov av stöd och hjälp kommer de erbjudna tjänsterna att användas till större del.
Utgivare
Göteborgs universitet
Fil(er)
Datum
2014Författare
Aspengren, Sara
Nyckelord
vetenskaplig kommunikation
forskning
Publikationstyp
report
Språk
swe