Den pedagogiska måltiden
Lärarnas roll och inställning
Abstract
Livsmedelverkets riktlinjer för Bra mat i skolan är det enda styrdokument som finns för
skolmåltider. Där beskrivs hur pedagogisk måltid med fördel ska ingå i pedagogernas
uppdrag. Studier har dock visat att pedagoger känner sig osäkra i sin roll under måltiden,
vilket kan bero på pedagogernas brist på utbildning och kunskap om mat och nutrition. Frågan
är hur lärare kan förväntas att agera som förebilder vid måltiden när det inte finns några
officiella riktlinjer som stöd, eller när det inte finns professionell kunskap om mat och
nutrition?
Syftet var att kartlägga pedagogernas syn på sin roll under den pedagogiska måltiden och
vilken inställning de har till denna. Genom en enkätundersökning tillfrågades totalt 66 stycken
pedagoger om sin syn på den pedagogiska måltiden, vilken roll de anser är deras viktigaste
under måltiden samt om de har fått någon utbildning om mat och måltider.
Resultatet visade att de flesta pedagoger känner sig säkra i sin roll under måltiden, trots att
väldigt få har fått någon utbildning om mat och måltider eller har några bestämmelser eller
riktlinjer att följa. De flesta anser att måltiden är en viktig del av dagen som de gärna
genomför, dock är det många som tycker att den är stressig och jobbig. Av 66 tillfrågande
pedagoger svarade 43 stycken att ”pedagogisk lunch innebär att skapa god måltidsmiljö” och
de största fördelarna med pedagogisk lunch ansågs vara att man lär känna eleverna mer
genom samtal och att det blir lugnare i matsalen.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-09-15Author
Carlsson, Sara
Keywords
Skolmåltid
pedagogisk lunch
roller
inställningar
riktlinjer
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet
VT13-49
Language
swe