Den in-housade konsulten - En studie kring konsulters upplevelser av sin arbetssituation
Abstract
Syftet med studien är att analysera hur inhyrda konsulter som har sin konsultchef på plats upplever sin arbetssituation. Det som står i fokus är hur konsulterna ser på sina möjligheter till utveckling, anställningsbarhet, anställningstrygghet, sin chef och det stöd som ges, samt de krav och den egenkontroll de upplevs ha i sitt arbete.
Metoden som använts i uppsatsen är av kvalitativt slag och intervjuerna som genomförts är av semistrukturerad karaktär. Urvalet omfattas av totalt sju intervjuer. Fem intervjuer är utförda med inhyrda konsulter, varav tre av dem är så kallade in-housade konsulter som har sin konsultchef på plats medan de resterande två är traditionellt inhyrda och därmed har sin konsultchef på distans. Denna studie bygger på en jämförelse av dessa konsulters arbetssituation. Det har också utförts intervjuer med två konsultchefer för att få information kring deras arbetssätt, ansvar och skyldigheter gentemot konsulten.
För att få en förståelse för konsulternas arbetssituation är de teoretiska begrepp som ligger till stöd i denna studie följande: utvecklingsmöjligheter, anställningsbarhet, samt anställningstrygghet. Slutligen används också Karasek och Theorells modell om psykosocial arbetsmiljö med dess aspekter kring krav, egenkontroll och stöd.
Resultatet som framkommit av denna studie är att de in-housade konsulterna i en större utsträckning än de traditionella konsulterna upplever möjligheter till utveckling. Detta i sin tur leder till att de också upplever en högre grad av anställningsbarhet och anställningstrygghet än de traditionella konsulterna. Slutligen har det visats att stödet från konsultcheferna har en avgörande roll för hur relationen mellan konsult och konsultchef upplevs.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-10-02Author
Franson, Klara
Keywords
Anställningsbarhet
Anställningstrygghet
Bemanningsanställd
Bemanningsbranschen
Egenkontroll
Konsult
Stöd
Utvecklingsmöjligheter
Language
swe