• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Damcyklisters energi- och vätskeintag

Abstract
Strävan att tappa i vikt för att öka prestationsförmågan har blivit allt mer populärt hos elit- som motionscyklister. Genom att cykla med ett lågt energiintag i syfte att tappa kilon, har pressen ökat på cyklisten och en hög risk för osund viktproblematik växer fram i idrotten. Ofta skapar de sig en så hög kontroll och perfektionism inom de faktorer som har påverkan på deras prestationsförmåga att det istället kan leda till psykologiska svårigheter. En medveten livsstil leder till motsatt effekt. Syftet med studien är att undersöka en grupp damcyklisters energi- och vätskeintag under perioden då de inte tävlar. Energi- och vätskeintaget jämförs därefter i förhållande till SOK:s näringsrekommendationer gällande elitidrottare. En kostregistrering på fyra dagar genomfördes 2013 av en grupp damcyklister på sju deltagare, vilka har som mål att cykla Vättern runt på 8,15 timmar. Resultatet visar att majoriteten av deltagarna tillgodosåg sitt energiintag, både fett och protein var enligt rekommendationerna, men att de har ett kritiskt kolhydratintag. Jag kan inte med säkerhet redogöra för hur damcyklisters kunskap kring kost är, men upplever att denna uppsats ger en rättvis bild av den mindre grupp deltagare som valt att delta i studien på frivillig basis på grund av deras noggrannhet i registreringen. Av flera studier framgår tydligt att kunskap inom kost- och näringslära inte är tillräcklig hos cyklister. Även min uppsats påvisar detta genom att deltagarna registrerat ett lågt kolhydratintag.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/37206
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_37206_1.pdf (717.6Kb)
Date
2014-10-14
Author
Sigvardsdotter, Sara
Keywords
elitmotionärer
kostkunskap
prestationsförmåga
viktnedgång
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet kost
VT14-81
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV