“...och den ena är rätt berömd” En kvalitativ studie om kategoriseringar och makt i sex- och samlevnadsundervisning inom projektet Unga möter unga.
Sammanfattning
Uppsatsens syfte är att göra en intersektionell och normkritisk undersökning av sex- och samlevnadsundervisning inom projektet Unga möter unga. Frågeställningarna har handlat om hur kategoriseringar kan skapas inom projektet och hur dessa kan förstås utifrån skillnadsskapande och maktstrukturer, samt hur socionomstudenterna upplevt projektet med tonvikt på kategoriseringar och dess konsekvenser. Undersökningen har utförts genom att granska det metodmaterial som används i Unga möter unga, samt genom kvalitativa intervjuer med socionomstudenter som deltagit i projektet. Materialet har analyserats med hjälp av intersektionella och socialkonstruktionistiska perspektiv samt normkritisk pedagogik. I vårt resultat och analys har vi sett att det i projektet sker ett skillnadsskapande genom hur kategorierna klass, kön, sexualitet och etnicitet framställs, där maktstrukturer (re)produceras genom ett upprätthållande mellan normen och den avvikande. Vi har sett att de värderingsövningar i metodmaterialet som vi har analyserat konstruerar och befäster normativa föreställningar och stereotyper om kön, sexualitet, etnicitet och klass, vilket kan få konsekvenser genom osynliggörande och exkluderande av personer som avviker från normen. I intervjuerna framkom att studenterna upplevde svårigheter med att bl.a. bemöta kränkande uttalanden från elever och flera studenter upplevde projektet som heteronormativt och exkluderande.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2015-01-22Författare
Cabrera, Rebecca
Neverland, Kajsa
Nyckelord
sex- och samlevnadsundervisning, intersektionalitet, kategoriseringar, normer, ungdomsmottagningen, normkritisk pedagogik, värderingsövningar
Språk
swe