Genus i missbruks- och beroendevård En kvalitativ studie om hur behandlingspersonalen beskriver män och kvinnor i missbruk och behandling
Sammanfattning
Över 400 000 personer i Sverige lever med ett beroende eller missbruk av alkohol, narkotika eller läkemedel. Samtidigt som några behandlingshem riktar sig till enbart kvinnor eller män, arbetar andra med bägge. Syftet med denna studie är att utifrån ett genusperspektiv ta reda på hur behandlingspersonalen uppfattar skillnader i missbruk beroende på könstillhörighet samt vilka problemområden som kan framkomma i behandlingen beroende på behandlingshemmets könsinriktning. Hur personalen gör kön i berättelser om klienter och behandling är en av frågeställningarna i studien. Detta är en kvalitativ studie där åtta intervjuer med behandlingspersonal från sex olika behandlingshem har genomförts.
Resultatet visar att behandlingspersonalen uppfattar att kvinnor och män möter olika social problematik och annan problematik i sitt missbruk. De beskriver hur kvinnor i missbruk prostituerar sig, känner större skam och skuld över sitt missbruk och hur de ingår i destruktiva relationer. När det gäller män är det kriminaliteten som är i fokus. När det gäller vilka problemområden som personalen möter i behandlingshemmen talas det mestadels om träning i behandling, betydelsen av personalens könstillhörighet i behandling samt föräldraskap i behandling. Hur personalen gör kön har varit genomgående fokus i studien, hur personalen bland annat tydliggör skillnaden mellan män och kvinnor i missbruk genom att tillskriva kännetecken för vad som är kvinnligt och manligt.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2015-01-27Författare
Kaaling, Susanna
Mahmutovic, Minela
Moen, Marte
Nyckelord
Missbruk, behandlingshem, genus
Språk
swe