KVINNLIG KÖNSSTYMPNING I ETIOPIEN - Varför pågår det fortfarande?
Abstract
Bakgrund: Kvinnlig könsstympning är en skadlig sedvänja med rötter långt tillbaka i tiden och i Etiopien beräknades prevalensen år 2013 vara 74%, trots lagstiftning och olika organisationers aktiva arbete för dess utrotande. I svensk sjukvård möter sjuksköterskan många kvinnor som utsatts för ingreppet och det behövs då ökad kunskap om sedvänjan samt relaterande attityder och påverkande faktorer. Detta för att kunna ge bästa bemötande och omvårdnad.
Syfte: Syftet är att belysa faktorer och attityder relaterade till kvinnlig könsstympning, i Etiopien.
Metod: En litteraturstudie som granskar tidigare studiers resultat kring kvinnlig könsstympning i Etiopien, genomfördes. Både artiklar med kvalitativ, kvantitativ och mixad metod inkluderades.
Resultat: Resultatet presenterades under två kategorier – Påverkande faktorer samt Argument för och emot kvinnlig könsstympning – vilka hjälptes åt att besvara syftet.
Slutsats: Arbete för att öka medvetenheten kring sedvänjans skadliga konsekvenser görs i Etiopien genom utbildning och spridning av kunskap kring hälsokonsekvenser och de mänskliga rättigheterna. Detta räcker dock inte för att förändra attityderna, som är högst personliga och som inte nödvändigtvis kräver en starkt logisk förankring. Det innebär att det gäller att ta tillvara på faktorer och argument som visat sig påverka och använda dessa på ett taktiskt sätt i arbetet mot kvinnlig könsstympning. Svenska sjuksköterskor bör ha kunskap kring dessa för att kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande med kvinnor från olika kulturer.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-04-14Author
Nilsson, Rebecka
Keywords
Kvinnlig könsstympning
Etiopien
attityder
påverkan
argument
Language
swe