CIVILSAMHÄLLETS INFLYTANDE I DEN FYSISKA PLANERINGEN - En studie kring medborgarinflytande i två planprocesser i stadsdelen Majorna-Linné
Sammanfattning
Denna studie är en undersökning av medborgarinflytandet i den fysiska planeringen i Göteborg. Det har avgränsats till två fastighetsbyggen i stadsdelen Majorna-Linné, rumsligt placerade på Kungsladugårdsgatan samt på Amiralitetsgatan. Medborgarinflytande är utifrån Göteborgs stad en viktig del i demokratiprocessen, vilket förankras och förklaras utifrån kommunens rapport Fördjupa demokratin. I kommunens rapport, sammankopplas termen inflytande med termen dialog, vilket i sin sammankopplande begreppsförklaring medför en begreppsförvirring kring vad inflytandet medfört i den fysiska planeringen. Vad är inflytandet och vad är dialogen? Den här studien fokuserar på inflytandet i den fysiska planeringen.
Tidigare forskning berörande ämnet medborgardialog och inflytande, pekar på en misstro från civilsamhället huruvida dialogen i planprocessen endast varit till för att förankra de redan befintliga planerna, eller om ansvariga haft ett ärligt uppsåt med exempelvis samrådet. Den tidigare forskningen pekar på den problematik och bakgrund, vilket denna studie vill belysa utifrån civilsamhället möjlighet att påverka detta genom att studera civilsamhällets konkreta inflytande i den fysiska planeringen. Studien syftar till att undersöka om och hur begreppet medborgarinflytandet påverkat den fysiska planeringen utifrån de två fallstudierna, via följande frågeställningar:
Har medborgarinflytandet påverkat den fysiska planeringen eller utformningen inom de två fallstudierna?
Går det att utkristallisera vad begreppet medborgarinflytande innebär för den fysiska planeringen genom planprocessen?
Metoden för studien utgår från kvalitativ textanalys för att utifrån detta studera de två planernas material och planprocessens olika delar. Materialet baseras på Stadsbyggnads-kontorets planer vilket inkorporerar samråd, inskickade skrivelser och överklaganden.
Resultaten visar på ett medborgarinflytande i kombination med de offentliga förvaltningarna, genom att civilsamhällets åsikter sammanfogats med de offentliga verksamheternas synpunkter. Studien påvisar att de offentliga förvaltningarna i kombination med civil-samhällets åsikter har lett till en planförändring, vilket i sig är en påverkan och ett medborgar-inflytande i den fysiska planeringen. Resultatet är att medborgarinflytandet i den fysiska planeringen går att påvisa utifrån studiens metoder och teorier.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2015-06-01Författare
VRACHAS, JOSEPHINE C E
Nyckelord
fysiska
planeringen
Göteborg
Majorna
Linné
Kungsladugårdsgatan
Amiralitetsgatan
Medborgarinflytande
Serie/rapportnr.
Kandidatuppsats i Kulturgeografi
2015/5
Språk
swe