Nedskrivning av goodwill i svenska och amerikanska börsbolag –Avspeglas nedskrivningar under IAS 36 och SFA 142 i framtida kassaflöden och finns det skillnader mellan länderna?
Sammanfattning
Bakgrund: Redovisningsprinciper gällande goodwill kräver att börslistade företag nedskrivnings prövar redovisad goodwill årligen. Prövningen ska enligt normgivarna IASB och FASB baseras på framtida ekonomisk försämring av kassaflöden. Således bör de nedskrivningar som görs i enlighet med regelverken reflekteras i framtida kassaflöden. Olikheter i regelverk mellan länder kan tillsammans med kulturella och institutionella skillnader ge upphov till att nedskrivningar av goodwill avspeglas annorlunda i framtida kassaflöden i olika länder.
Syfte: Uppsatsen ämnar undersöka om nedskrivningar av goodwill utförda av amerikanska och svenska börsbolag avspeglas i förväntade framtida kassaflöden i enlighet med rådande regelverk om finansiell redovisning av goodwill. Rapporten studerar även om det finns skillnader gällande hur nedskrivningar av goodwill reflekteras i kassaflöden i företag listade i USA respektive Sverige
Avgränsningar: Undersökningen fokuserar enbart på den amerikanska och svenska marknaden. Rapporten visar om det finns skillnader mellan länderna med avseende på nedskrivning av goodwill men kommer inte bevisa vad tänkbara skillnader beror på.
Metod: Studien baseras på en kvantitativ metod där det empiriska materialet skaps med linjära regressioner innehållande företagsdata insamlad för tidsperioden 2005-2012. Resultatet analyseras utifrån en teoretiskreferensram där framarbetade hypoteser gällande förhållandet mellan kassaflöden och nedskrivningar av goodwill bekräftas eller förkastas.
Resultat och slutsatser: Slutsatserna i studien är att goodwill nedskrivningar avspeglas i framtida kassaflöden, det finns en signifikant skillnad mellan länderna med avseende på goodwill nedskrivningar och ett års framtida kassaflöde samt att finanskrisen under mätperioden med stor sannolikhet leder till flera nedskrivningar av goodwill efter år 2007.
Förslag till fortsatt forskning: Utifrån studiens resultat finner vi det intressant att mer ingående undersöka hur finanskrisen påverkar företags nedskrivningar av goodwill. Ett andra förslag är att utföra en liknande studie med ett ökat urval av länder som följer IFRS tillsammans med fler företag från USA.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2015-06-11Författare
Lanting, Jin
Andersson, Mattias
Nyckelord
Goodwill, kassaflöde, nedskrivning, redovisning till verkligt värde, regressionsanalys, IASB, IFRS 3, IAS 36, FASB, SFAS 141, SFAS 142
Serie/rapportnr.
Externredovisning
14-15-45
Språk
swe