Svenska mjölkbönder, snart ett minne blott? - Markbygdens mjölkbönder i tankar om mjölkproduktionens nuvarande situation och framtidsutsikter
Sammanfattning
Strukturomvandlingar inom jordbrukspolitiken har gjort att det idag krävs storskalig
mjölkproduktion för att kunna konkurrera på den globala marknaden, något som har
konkurrerat ut många mindre mjölkgårdar i Sverige. För cirka 30 år sedan fanns det ungefär
40 000 mjölkgårdar i landet, för att fram till idag ha sjunkit till lite över 4000 stycken. Syftet
med denna studie, Svenska mjölkbönder, snart ett minne blott? – Markbygdens mjölkbönder i
tankar om mjölkproduktionens nuvarande situation och framtidsutsikter, är att lyfta fram
mjölkbönders tankar och åsikter kring Sveriges situation vad gäller mjölkproduktion i
förhållande till sin egen verksamhet. Ytterligare ett syfte är att problematisera hur de
konsekvenser som blir för betesmark och kulturlandskap påverkar det mänskliga samhället
när mjölkgårdar och betesdjuren blir allt färre. Den huvudsakliga studien som utgör resultatet
består av kvalitativa intervjuer med fyra stycken mjölkproducenter i Marks kommun.
Metoden har även utgått ifrån litteraturstudier av historisk och rådande situation inom svensk
mjölknäring men även av betesmarkernas status i förhållande till strukturomvandlingen inom
svensk mjölkproduktion.
Resultatet visar på att ett flertal nationella och internationella faktorer påverkar
mjölkbönderna i studien. Pendlande mjölkpriser, ökade produktionskostnader, hårda miljöoch
djurskyddskrav, mycket administration och ett bristande politiskt intresse för landsbygd
och livsmedelsproduktion är några av de beståndsdelar som bönderna i studien anser bidra till
en olönsam produktion. En av bönderna utmärker sig på så sätt att han upplever sig ha god
lönsamhet genom att göra genomtänkta investeringar och dra ner på onödiga kostnader, och
menar att problemet med dålig lönsamhet ofta ligger i bristande ekonomiska kunskaper om att
anpassa sig till den globala marknaden.
Statistik visar på att betesmarker i landet genomgått stora arealminskningar på grund av ett
minskat antal betesdjur vilket dock inte stämmer helt överens med de intervjuade böndernas
egna observationer.
I diskussionen görs ett allmänt reflekterande över böndernas åsikter, men även om det
minskade värdet av matproducenter eller ökat intresse för matens ursprung med koppling till
utebliven betalning för ett svenskt mervärde som några exempel.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Major changes within the agricultural politics today have forced the dairy production to scale
up, in order to compete on a global market. This has resulted in a reduction in the number of
smaller dairy farms in Sweden, from about 40000 to just over 4000 over the last 30 years. The
purpose of this study Svenska mjölkbönder, snart ett minne blott? – Markbygdens
mjölkbönder i tankar om mjölkproduktionens nuvarande situation och framtidsutsikter, is to
present the opinions of dairy farmers in Sweden, regarding the Swedish dairy industry and the
relation to their own dairy production. A secondary purpose is to problematize how the
consequences of pastures and cultural landscapes influences human society as dairy farms and
grazing animals are becoming fewer. The main study which makes up the results is comprised
of qualitative interviews with four dairy farmers based in the municipality of Mark. The
methodology also includes a literature review of the historical and current situation within the
Swedish dairy production, as well as the status of the farmland in relation to the changes
within the Swedish dairy industry.
The results shows that several underlying national and international factors affect the dairy
farmers in the study. Fluctuating dairy prices, increased costs of the dairy production, harsh
environmental and animal protection policies, a huge amount of administration, and a falling
political interest in the countryside and food production, are some of the aspects that the
farmers in the study feel contribute to an unprofitable production. One of the farmers stands
out in the way that his experience of the situation is positive and profitable by making prudent
investments and cut down on unnecessary expenses, where he feels the problem lies within
the lack of economical knowledge in adjusting to a global market.
Statistics shows that pasture on the countryside have undergone massive decreases in size,
which does not completely agree with the observations made by the interviewed farmers
themselves.
The discussion relate to general reflections over the farmers’ opinions, as well as the
decreasing value in food production, or increasing interest in the origin of the food, with
connections to the outstanding payment of the Swedish surplus value, as an example.
Fil(er)
Datum
2015-06-26Författare
Bergqvist, Beatrice
Nyckelord
Svensk
mjölkproduktion
betesmark
kollektiva
nyttigheter
biologisk
mångfald
global
marknad
Serie/rapportnr.
Kandidatuppsats i geografi med kulturgeografisk inriktning
2015/12
Språk
swe