Visa enkel post

dc.contributor.authorBergqvist, Beatrice
dc.date.accessioned2015-06-26T11:32:39Z
dc.date.available2015-06-26T11:32:39Z
dc.date.issued2015-06-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/39649
dc.descriptionMajor changes within the agricultural politics today have forced the dairy production to scale up, in order to compete on a global market. This has resulted in a reduction in the number of smaller dairy farms in Sweden, from about 40000 to just over 4000 over the last 30 years. The purpose of this study Svenska mjölkbönder, snart ett minne blott? – Markbygdens mjölkbönder i tankar om mjölkproduktionens nuvarande situation och framtidsutsikter, is to present the opinions of dairy farmers in Sweden, regarding the Swedish dairy industry and the relation to their own dairy production. A secondary purpose is to problematize how the consequences of pastures and cultural landscapes influences human society as dairy farms and grazing animals are becoming fewer. The main study which makes up the results is comprised of qualitative interviews with four dairy farmers based in the municipality of Mark. The methodology also includes a literature review of the historical and current situation within the Swedish dairy production, as well as the status of the farmland in relation to the changes within the Swedish dairy industry. The results shows that several underlying national and international factors affect the dairy farmers in the study. Fluctuating dairy prices, increased costs of the dairy production, harsh environmental and animal protection policies, a huge amount of administration, and a falling political interest in the countryside and food production, are some of the aspects that the farmers in the study feel contribute to an unprofitable production. One of the farmers stands out in the way that his experience of the situation is positive and profitable by making prudent investments and cut down on unnecessary expenses, where he feels the problem lies within the lack of economical knowledge in adjusting to a global market. Statistics shows that pasture on the countryside have undergone massive decreases in size, which does not completely agree with the observations made by the interviewed farmers themselves. The discussion relate to general reflections over the farmers’ opinions, as well as the decreasing value in food production, or increasing interest in the origin of the food, with connections to the outstanding payment of the Swedish surplus value, as an example.sv
dc.description.abstractStrukturomvandlingar inom jordbrukspolitiken har gjort att det idag krävs storskalig mjölkproduktion för att kunna konkurrera på den globala marknaden, något som har konkurrerat ut många mindre mjölkgårdar i Sverige. För cirka 30 år sedan fanns det ungefär 40 000 mjölkgårdar i landet, för att fram till idag ha sjunkit till lite över 4000 stycken. Syftet med denna studie, Svenska mjölkbönder, snart ett minne blott? – Markbygdens mjölkbönder i tankar om mjölkproduktionens nuvarande situation och framtidsutsikter, är att lyfta fram mjölkbönders tankar och åsikter kring Sveriges situation vad gäller mjölkproduktion i förhållande till sin egen verksamhet. Ytterligare ett syfte är att problematisera hur de konsekvenser som blir för betesmark och kulturlandskap påverkar det mänskliga samhället när mjölkgårdar och betesdjuren blir allt färre. Den huvudsakliga studien som utgör resultatet består av kvalitativa intervjuer med fyra stycken mjölkproducenter i Marks kommun. Metoden har även utgått ifrån litteraturstudier av historisk och rådande situation inom svensk mjölknäring men även av betesmarkernas status i förhållande till strukturomvandlingen inom svensk mjölkproduktion. Resultatet visar på att ett flertal nationella och internationella faktorer påverkar mjölkbönderna i studien. Pendlande mjölkpriser, ökade produktionskostnader, hårda miljöoch djurskyddskrav, mycket administration och ett bristande politiskt intresse för landsbygd och livsmedelsproduktion är några av de beståndsdelar som bönderna i studien anser bidra till en olönsam produktion. En av bönderna utmärker sig på så sätt att han upplever sig ha god lönsamhet genom att göra genomtänkta investeringar och dra ner på onödiga kostnader, och menar att problemet med dålig lönsamhet ofta ligger i bristande ekonomiska kunskaper om att anpassa sig till den globala marknaden. Statistik visar på att betesmarker i landet genomgått stora arealminskningar på grund av ett minskat antal betesdjur vilket dock inte stämmer helt överens med de intervjuade böndernas egna observationer. I diskussionen görs ett allmänt reflekterande över böndernas åsikter, men även om det minskade värdet av matproducenter eller ökat intresse för matens ursprung med koppling till utebliven betalning för ett svenskt mervärde som några exempel.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKandidatuppsats i geografi med kulturgeografisk inriktningsv
dc.relation.ispartofseries2015/12sv
dc.subjectSvensksv
dc.subjectmjölkproduktionsv
dc.subjectbetesmarksv
dc.subjectkollektivasv
dc.subjectnyttighetersv
dc.subjectbiologisksv
dc.subjectmångfaldsv
dc.subjectglobalsv
dc.subjectmarknadsv
dc.titleSvenska mjölkbönder, snart ett minne blott? - Markbygdens mjölkbönder i tankar om mjölkproduktionens nuvarande situation och framtidsutsiktersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg / Department of Economy and Societyeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet / Institutionen för ekonomi och samhälleswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post