Show simple item record

dc.contributor.authorHagvall Frohm, Sandra
dc.contributor.authorIngmar, Maria
dc.date.accessioned2015-06-26T12:06:59Z
dc.date.available2015-06-26T12:06:59Z
dc.date.issued2015-06-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/39651
dc.descriptionAbstract Title: The debut of gluten – Does timing of gluten introduction affect the risk of celiac disease in high-risk children? Author: Sandra Hagwall Frohm and Maria Ingmar Supervisor: Frode Slinde Examiner: Mette Axelsen Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp Date: May 26, 2015 Background: Celiac disease is a chronic disease in which the intestinal mucosa is damaged by gluten exposure, and the only treatment is a lifelong gluten-free diet. The disease affects about 1 % of the population worldwide, but the majority are undiagnosed. Ingestion of gluten and the genotype HLA-DQ2/8 are required for disease development, although additional genetic and environmental factors are believed to be of importance. One hypothesis is that timing of gluten introduction in infants affects the disease risk. Today, gradual introduction of gluten from 4 to 6 months of age during continued breast-feeding is recommended. Objective: To evaluate the scientific evidence of whether timing of gluten introduction affects the risk of celiac disease in high-risk children. Search strategy: Searches were performed in the databases PubMed, Cochrane Library, and Scopus, using the search terms celiac disease, gluten introduction, prevention and feeding. Selection criteria: RCTs published as original articles. The study population was to be infants with an increased risk of disease caused by genetic predisposition (HLA-DQ2/8) as well as at least one first-degree relative with celiac disease. The intervention should include gluten exposure at different time points. Articles written in languages other than Swedish or English were excluded. Data collection and analysis: The search yielded three articles and the quality of the studies was evaluated according to SBU’s grading templates. One study was excluded because of its low study quality. For the remaining studies, a modified GRADE system was used in order to assess the quality of evidence for the selected outcome (celiac disease). Main results: None of the studies detected any significant differences with respect to disease risk of early compared to late gluten introduction, although early exposure to gluten was associated with an earlier onset of disease and an earlier immune response as evidenced by elevated levels of disease specific antibodies. Conclusions: There is moderate evidence (+++) that timing of gluten introduction does not affect the risk of celiac disease during childhood in high-risk children. Thus, the result of this systematic literature review does not support the current recommendation of gluten introduction for infants with respect to reducing the risk of celiac disease. Further research on additional factors that may affect the disease risk is needed in order to determine whether the dietary recommendation should be adjusted.sv
dc.description.abstractSammanfattning Titel: Debuten av gluten – Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn? Författare: Sandra Hagwall Frohm och Maria Ingmar Handledare: Frode Slinde Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-05-26 Bakgrund: Celiaki är en kronisk sjukdom där tarmslemhinnan skadas vid glutenexponering och den enda behandlingen är en livslång glutenfri kost. Sjukdomen drabbar ca 1 % av världens befolkning, men majoriteten är odiagnostiserade. Intag av gluten samt genotypen HLA-DQ2/8 krävs för att utveckla celiaki, men även andra genetiska och miljömässiga faktorer förmodas vara av betydelse. En hypotes är att tidpunkt för glutenintroduktion hos spädbarn påverkar sjukdomsrisken. Idag rekommenderas gradvis introduktion av gluten från 4 till 6 månaders ålder medan barnet ammas. Syfte: Att granska det vetenskapliga underlaget för om tidpunkt för glutenintroduktion har någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn. Sökväg: Sökningar gjordes i databaserna PubMed, Cochrane Library och Scopus med sökorden celiac disease, gluten introduction, prevention och feeding. Urvalskriterier: RCT publicerade som originalartiklar. Studiepopulationen skulle vara spädbarn med förhöjd sjukdomsrisk i form av både genetisk predisposition (HLA-DQ2/8) och minst en förstagradssläkting med celiaki. Interventionen skulle innehålla glutenexponering vid olika tidpunkter. Artiklar skrivna på annat språk än svenska eller engelska exkluderades. Datainsamling och analys: Sökningen gav tre artiklar vars studiekvalitet bedömdes enligt granskningsmallar från SBU. En studie exkluderades p g a låg studiekvalitet. Övriga studier sammanvägdes enligt en modifierad GRADE-mall för att mäta evidensstyrkan hos det valda effektmåttet!(celiaki). Resultat: Ingen av studierna visade någon signifikant skillnad i sjukdomsrisk hos barn som introducerats till gluten tidigt jämfört med sent, även om tidig glutenexponering var relaterat till tidigare sjukdomsdebut samt tidigare immunrespons i form av förhöjda värden på celiakispecifika antikroppar. Slutsats: Det finns måttlig evidens (+++) för att tidpunkt för glutenintroduktion inte påverkar risken för celiaki i småbarnsåren hos högriskbarn. Resultatet av denna systematiska litteraturöversikt stödjer således inte den nuvarande rekommendationen om glutenintroduktion till spädbarn med avseende på att minska risken för celiaki. För att fastställa om kostrekommendationen bör ändras krävs ytterligare forskning även på andra faktorer som skulle kunna påverka sjukdomsrisken.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V15sv
dc.relation.ispartofseriesKandidatarbetesv
dc.subjectglutensv
dc.subjectglutenintroduktionsv
dc.subjectceliakisv
dc.subjecthögriskbarnsv
dc.subjectbarnsv
dc.subjecttidpunktsv
dc.titleDebuten av gluten – Har tidpunkt för glutenintroduktion någon betydelse för risken att utveckla celiaki hos högriskbarn?sv
dc.title.alternativeThe debut of gluten – Does timing of gluten introduction affect the risk of celiac disease in high-risk children?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record