Tecknade samtal
Sammanfattning
Den konstnärliga kontexten för vårt arbete kommer att röra sig kring meningsska pande, kritisk dialog, rumslighet med utgångspunkt i processen och relationen mellan oss i det skapande arbetet. Det innebär att vi rör oss inom ett forskningsområde som handlar om föränderliga relationer och processer som blir till mellan deltagare i konstnärliga praktiker och händelser. (http:// u nia rts.se/forskning rofilom råde- lats -hä ndelse-mote
Vi vill koppla detta till nödvändigheten av att undersöka och uppdatera hur vi delar skapandet i en konstnärlig process under tiden som vi själva befi nner oss i den.
Med stöd av
Konstnärligt utvecklingsmedel - Konstnärliga fakulteten
Beskrivning av projektet
Tecknande samtal
a)Ett samtal är inte en debatt där målet är att vinna. Samtalets mål ärfortsatt samtal.
I samtalet bör deltagarna låta kampen för attfå fram den egna åsikten stå tillbaka för den gemensamma nya förståelsen. Samtalet är ett samarbete med en gemensam riktning mot ett odefinierat mål där deltagarna sedan i avskild het kan smälta och inkorporera det gemensamma i den egna praktiken.
Vi tecknar tillsammans.
Vi undersöker det gemensamma rummet och språket som uppstår när man tecknar tillsammans. Som i samtal söker vi att hitta en unison riktning där de egna uttrycken temporärt kan lösas upp i ett gemensamt nytt. Vi utmanar våra individuella narrativ och uttryck och försöker ge dem en större möjlig berättelse.
Enligt den simplaste matematik är ett plus ett två, och i diskussioner om kreativitet så kan vi ibland tänka oss att det blir tre, men i detta projekt tänkte vi oss att det snarare blir ett annat ett. Att det vi gör blir något annat.
Vi drar vårt konstnärliga samarbete både ur de senaste fem årens otaliga workshops med studenter på HDK och i andra sammanhang och ur arbete med gemensamma konstnärliga projekt, sida vid sida, i olika media, bl.a Bottna Land Art 2011+ 2012.
Vi har båda ett starkt intresse av teckning och vi väljer den som gemensam nämnare och bärande media för vårt arbete. Det är både för dess direkthet och narrativa styrka och våra bådas likheter i visuella uttryck som gör teckningen gemensamt intressant för oss. Undersökningen med våra separata avläsningar av världen som möts som linjer på pappret blir ett sätt att försöka förstå något större genom att titta, tala och teckna om vartannat.
Vi publicerar, diskuterar och sätter ord på arbetet och detta har länge varit en del av såväl vår individ uella konstnärspraktik som en del av det pedagogiska rummet. Samtalet om processen är alltid en del av arbetet.
I Tecknande samtal är dialogen visuell.
Typ av arbete
Konstnärligt undersökande i form av teckningar, trycksaker, samtal, performance och text
Offentliggjord i
13festivalen på Konstepedemin (4-5 januari 2015)
Tecknade dialoger, bok (3 mars 2015)
Presentation på HDK (19 mars 2015
Länk till verkets webbplats
mattiasg.se
susannew.se
Övrig beskrivning
Vi är MASU- Mattias Gunnarsson och Susanne Westerberg
Vi undersöker i olika medier och tillsammans- ett plus ett blir mer än de två separata delarna tillsammans.
Vi arbetar kontinuerligt, vi vill vara i det skapande rummet, ta vara på det långsamma, på det som uppstår i rummet, det gemensamma. Vårt konstnärliga arbete är en motaktion mot det effektiva, det oreflekterade och det ouppnåeliga geniets individualitet.
Vi vill öppna upp för kommunikation mellan betraktaren, besökaren, oss och rummet.
Vårt arbete är ett ständigt utforskande av visuella, audiella dialoger och föränderliga relationer och processer som blir till mellan deltagare i konstnärliga praktiker, händelser och rummet.
Datum
2015-01-04Upphovsman
Westerberg, Susanne
Gunnarsson, Mattias
Nyckelord
konstnärligt utvecklingsprojekt
tnärligt undersökande
teckning
dialog
performance
trycktekniker
zines
Publikationstyp
artistic work
Språk
swe