Jämförelse mellan glukos–fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling
Comparison of high fructose corn syrup and sucrose on development of bodyweight
Abstract
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning Titel: Jämförelse mellan glukos–fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling Författare: Evelina Lennartson, Ida Engholm Ekman Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-08
Bakgrund: Förekomsten av fetma har ökat i Sverige och kosten är en viktig faktor i denna utveckling. Socker är ett av de livsmedel som i stor mängd kan leda till ett för stort energiintag och därmed viktuppgång. Den största delen av sockret som konsumeras via maten är tillsatt sockret i form av sackaros. Sackaros är det mest tillsatta sockret i världen men i USA används glukos-fruktos sirap i lika stor utsträckning. Dessa två sötningsmedel är de vanligaste källorna till fruktos, och fruktos har associerats med den ökade förekomsten av övervikt och fetma samt att ge ökad lipogenes i levern.
Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturstudie var att undersöka effekten av glukos-fruktos sirap jämfört med sackaros på viktutveckling hos friska vuxna.
Sökväg: Insamling av data gjordes genom sökningar i två databaser inom medicin och hälsa; PubMed och Scopus och även genom snöbollsurval. Sökord som genererade relevanta artiklar var ”fructose”, ”sucrose”, ”body weight” och ”body weight changes”.
Urvalskriterier: I denna systematiska litteraturstudie inkluderades studier som hade en kontrollerad randomiserad studiedesign (RCT), som jämförde glukos-fruktos sirap med sackaros och som hade kroppsvikt som utfallsmått. Studierna skulle vidare vara gjorda på människor och innefatta friska över 18 år, samt vara skrivna på engelska eller svenska och ha pågått i minst tio veckor.
Datainsamling och analys: De inkluderade studierna granskades med hjälp av SBU:s mall för kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier. En sammanvägd bedömning av studierna gjordes sedan enligt GRADE-systemet med hjälp av en modifierad GRADE-mall från Göteborgs Universitet.
Resultat: Resultatet baseras på fem RCT studier som samtliga visade att det inte är någon skillnad mellan glukos-fruktos sirap och sackaros gällande viktutveckling. Fyra av fem studier visade en ökning i kroppsvikt när hela kohorten bedömdes, men ingen signifikant skillnad mellan grupperna. I den femte studien, vars syfte var att deltagare skulle gå ner i vikt, reducerades kroppsvikten i samtliga grupper, men ingen signifikant skillnad mellan grupperna.
Slutsats: Resultatet visade att det inte är någon skillnad mellan glukos-fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling hos friska vuxna. Evidens styrkan bedömdes vara låg (++). Mer forskning inom området krävs.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Comparison of high fructose corn syrup and sucrose on development of bodyweight Author: Evelina Lennartsson, Ida Engholm Ekman Supervisor: Frode Slinde Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor`s thesis on clinical nutrition, 15 hp Date: April 8, 2015
Background: The prevalence of obesity has increased in Sweden and the diet is an important factor in this development. Sugar is one component of the diet, which in large quantities can lead to an excessive energy intake and weight gain. The major part of the sugar that is consumed through diet is added sugar as sucrose. Sucrose is the most added sugar in the world but in the US, high fructose corn syrup used equally to sucrose. These two sweeteners are the most common sources of fructose, and fructose has been associated with the increased prevalence of overweight and obesity and provides increased lipogenesis in the liver.
Objective: The aim of this systematic review was to examine the effect of high fructose corn syrup compared to sucrose on bodyweight development in healthy adults.
Search strategy: Data collection was done through searches in two databases in medicine and health; PubMed and Scopus, and also through snowball sampling. Keywords that generated relevant articles were "fructose", "sucrose", "body weight" and "body weight changes".
Selection criteria: The inclusion criteria of this systematic review were randomized controlled study designs (RCT), comparing high fructose corn syrup and sucrose, and which had bodyweight as outcome measure. The studies should furthermore have been made on humans, including healthy subjects over 18 years, be written in English or Swedish and the intervention period should have lasted for at least ten weeks.
Data collection and analysis: The included studies were examined using the SBU model for quality assessment of randomized trials. An overall assessment of the studies was then made according to the GRADE system using a modified GRADE template from the University of Gothenburg.
Main results: The result is based on five RCT studies all showed that there is no difference between high fructose corn syrup and sucrose in bodyweight development. Four of the five studies showed an increase in bodyweight when the entire cohort was assessed, but no difference between the groups. In the fifth study, where the aim was that participants would lose weight, all groups reduced bodyweight, but there was no significant difference between the groups.
Conclusions: The results showed that there is no difference between high fructose corn syrup and sucrose regard to bodyweight development in healthy adults. The strength of evidence was judged to be low (++). More research in this area is required.
Collections
View/ Open
Date
2015-08-04Author
Lennartsson, Evelina
Engholm Ekman, Ida
Keywords
glukos
fruktos
sirap
sackaros
viktutveckling
jämförelse
glukos-fruktos
Series/Report no.
DIE/V15
C-uppsats
Language
swe