dc.contributor.author | Hedlund, Alicia | |
dc.contributor.author | Westrin, Victoria | |
dc.date.accessioned | 2015-08-04T12:47:45Z | |
dc.date.available | 2015-08-04T12:47:45Z | |
dc.date.issued | 2015-08-04 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/40023 | |
dc.description | Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Can a higher intake of omega-3 fatty acids have an impact on
testosterone, insulin and insulin resistance in women with PCOS?
Author: Alicia Hedlund and Victoria Westrin
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: 8th of April 2015
Background: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine
disorder among fertile women and circa 234 000 Swedish women suffer from the syndrome.
High levels of androgens, oligoamenorrhea or amenorrhea and anovulation are common
characteristics of PCOS. A common problem is infertility. Today there are no guidelines for
any specific nutrition therapy that could reduce infertility among women with the syndrome.
Objective: To evaluate the scientific evidence available in order to investigate whether
omega-3 fatty acids have an impact on the levels of free testosterone, total-testosterone,
insulin and insulin resistance in women with PCOS.
Search strategy: The databases PubMed, Scopus and Cochrane Library were used in the
literary search. Keywords were used and combined in different ways: omega-3, pcos,
polycystic ovary syndrome, gonadal hormones, polyunsaturated dietary fats, eicosapentanoic
acids, fatty acids, gonadal steroid hormones, DHA, EPA, ALA. MeSH-terms were also used.
Selection criteria: Human studies of RCT or Clinical Trial, written in Swedish or English,
were selected as inclusion criterias. Participants were females with PCOS in reproductive age,
diagnosed with the Rotterdam criteria or NIH criteria. Studies with omega-3 supplementation
as capsules or oil were included. Studies using food as supplement or including other
androgen hormones except testosterone, androstenedione and DHEAS were excluded.
Data collection and analysis: Two RCT and one intervention study were selected for review.
The template “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” from SBU was used to
evaluate the quality of the papers. The template “Underlag för sammanvägd bedömning enligt
GRADE” from SBU was used to evaluate the total evidence for every outcome measures.
Main results: Altogether the results from this literature review show a reduction in the levels
of free testosterone, total-testosterone, insulin and reduced insulin resistance. Two of two
studies showed significant effect in free testosterone while one of two studies showed
significant effect in total-testosterone. Two of three studies reported significant effect in
insulin levels and insulin resistance.
Conclusions: There is moderate (+++) evidence for recommending omega-3 as nutrition
therapy in order to reduce levels of free testosterone, insulin and to reduce insulin resistance.
There is limited (++) evidence that omega-3 can reduce levels of total-testosterone. | sv |
dc.description.abstract | Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på
testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS?
Författare: Alicia Hedlund och Victoria Westrin
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2015-04-08
Bakgrund: Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) beräknas vara en av de vanligaste hormonella
rubbningarna hos fertila kvinnor och cirka 234 000 kvinnor uppskattas vara drabbade i
Sverige. Höga nivåer av androgener, oregelbunden eller utebliven menstruation och eventuellt
utebliven ägglossning är vanliga kännetecken för PCOS. Ett vanligt problem är infertilitet.
Idag finns inga riktlinjer för att en specifik kost- eller nutritionsbehandling kan minska
infertiliteten hos kvinnor med syndromet.
Syfte: Att utvärdera det vetenskapliga underlaget för nutritionsbehandling med omega-3 hos
kvinnor med PCOS och om omega-3 fettsyror kan påverka nivåerna av fritt testosteron, totaltestosteron,
insulin och insulinkänslighet.
Sökväg: Vid litteratursökningen användes databaserna PubMed, Scopus och Cochrane
Library. Sökorden var omega-3, pcos, polycystic ovary syndrome, gonadal hormones,
polyunsaturated dietary fats, eikosapentanoic acids, fatty acids, gonadal steroid hormones,
DHA, EPA och ALA. Olika kombinationer och MeSH-termer användes i sökningen.
Urvalskriterier: Humanstudier av typen RCT eller Clinical Trial författade på svenska eller
engelska. Kvinnliga studiedeltagare i fertil ålder med PCOS, diagnostiserade med Rotterdamkriteriet
eller NIH och som fått supplementering med omega-3 i form av olja eller kapslar.
Supplementering i form av livsmedel och studier om andra androgener än testosteron,
androstendion och DHEAS exkluderades.
Datainsamling och analys: Två RCT-studier och en interventionsstudie inkluderades för
granskning och kvalitetsgranskades med hjälp av “Mall för kvalitetsgranskning av
randomiserade studier” från SBU. För den sammanvägda evidensgraderingen för respektive
effektmått användes ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”.
Resultat: Sammantaget visade resultaten en minskning av fritt testosteron, total-testosteron,
insulinnivåer och minskad insulinresistens. För fritt testosteron visade två av två studier
signifikant effekt medan resultatet för total-testosteron visade signifikant effekt i en av två
studier. För insulinnivåer och insulinresistens visade två av tre studier signifikant förändring.
Slutsats: Det finns måttligt (+++) starkt vetenskapligt underlag för att omega-3
supplementering sänker nivåer av fritt testosteron, insulin samt minskar insulinresistens. Det
finns lågt (++) vetenskapligt underlag för att omega-3 sänker total-testosteron. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | DIE/V15 | sv |
dc.relation.ispartofseries | C-uppsats | sv |
dc.subject | omega-3-fettsyror | sv |
dc.subject | testosteron | sv |
dc.subject | insulin | sv |
dc.subject | insulinkänslighet | sv |
dc.subject | PCOS | sv |
dc.title | Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS? | sv |
dc.title.alternative | Can a higher intake of omega-3 fatty acids have an impact on testosterone, insulin and insulin resistance in women with PCOS? | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |