• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vardagsmat - En studie om hur ungdomar gör matval

Sammanfattning
Då matvanor har en signifikant inverkan på hälsa är det intressant att studera hur dessa vanor formas. Matvanor som många andra vanor tar sin form under ungdomstiden och det som påverkar ungdomen påverkar även indirekt ungdomens vanor. Genom dessa två antaganden, att matval är viktiga och att vanor sätts i ungdomen, genererades ett intresse för en studie om vad som påverkar ungdomar när de gör matval. I dag är internet en del av samhället och är för många en självklar del av vardagen. Av den anledningen var det även intressant att undersöka i vilken mån internet påverkade ungdomar i fråga om matval. För att få en nyanserad bild av hur ungdomar tänker kring matval valdes fokusgruppsintervjuer och individuella intervjuer med 14 och 15 åringar som metod för datainsamling. Med hjälp av två fokusgrupper och fyra individuella intervjuer kunde en rad faktorer till matval identifieras. När ungdomar gör ett matval är smakpreferens en avgörande faktor för vad ungdomen väljer att äta. Deltagarna var även måna om att göra matval som de ansåg var nyttiga och som tillförde tillräckligt med energi. Den informationen som deltagarna hade kring kost hade de med sig från skola och föräldrar, samt information som deltagarna själva hittat på internet. För att förstå de val som ligger till grund till matval måste vi förstå i vilken kontext dessa val görs och veta vilka faktorer som har störst inflytande på matvalen.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/40050
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_40050_1.pdf (702.0Kb)
Datum
2015-08-10
Författare
Frantzich, Sofia
Nyckelord
Internet
matvanor
elever
Youtube
bloggar
Serie/rapportnr.
VT15-08
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV