• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

De tuffa tonåren - Nyblivna tonåringars matvanor och attityder ur ett genusperspektiv

Sammanfattning
Hur matvanor och ätbeteenden formas och ser ut i tonåren har effekt på hälsan och påverkar hur kostmönstren ser ut i vuxen ålder. Kunskap, uppfattningar och attityder är alla faktorer som påverkar hur ungdomars matvanor utvecklas. Då autonomin under denna period i livet samtidigt ökar får ungdomar ett större eget ansvar över beteenden som kommer ha betydelse för hälsan framöver. Syftet med studien är att på ett övergripande sätt undersöka ungdomars matvanor, attityder, kunskap, uppfattningar och autonomi vad gäller mat och hälsa. Därutöver är målet att belysa och reda ut eventuella skillnader mellan flickor och pojkar, då studien utgår från ett genusperspektiv. En kvantitativ enkätundersökning genomfördes på en högstadieskola i en större stad i Västsverige. Totalt deltog 177 ungdomar i studien. Resultatet visade på ett fåtal signifikanta skillnader mellan flickor och pojkar vad gäller deras matvanor, kunskaper, uppfattningar och attityder. Undersökningen visar på att ungdomarnas matvanor lutar åt den mer hälsosamma riktningen då majoriteten äter frukt och grönsaker dagligen och de flesta har regelbundna matvanor med minst tre måltider per dag. Merparten ungdomar har dessutom positiva attityder till hälsosam mat och upplever i relativt stor utsträckning hög autonomi när det kommer till vad och när de ska äta. Undersökningen påvisar låg kännedom om Livsmedelsverkets kostråd men att ungdomarna har goda uppfattningar om hälsosamma respektive ohälsosamma livsmedel som kan likställas med dessa. För att öka ungdomars kunskap och intresse, men framförallt deras relation och förhållningssätt till mat och hälsa behövs en utredning samt djupare förståelse för hur deras vanor och attityder till dessa områden ser ut och skapas. Detta för att kunna utforma hälsopromotiva budskap som riktar sig till just ungdomar och som de faktiskt kan ta till sig av.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/40051
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_40051_1.pdf (842.9Kb)
Datum
2015-08-10
Författare
Lindstad, Cornelia
Widerström, Emma
Nyckelord
Hälsosam mat
matvanor
ungdomar
ätmönster
Serie/rapportnr.
VT15-10
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV