• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

En kartläggning av truppgymnasters kostvanor

Abstract
I dagsläget är forskningen inom truppgymnastik bristfällig, framförallt inom området idrottsnutrition, vilket gör denna studie aktuell. Syftet är att kartlägga elitgymnasters kostintag under en träningsdag. Detta med hjälp av följande tre frågeställningar: Hur ser intaget av kolhydrater och protein ut för hela dagen samt innan, under och efter träning ställt mot rekommendationer? Hur ser kostintaget ut generellt för kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler? Samt hur ser balansen mellan uppskattat energiintag och uppskattad energiförbrukning ut denna dag? Kost- och aktivitetregistrering användes för att kartlägga truppgymnasters kostintag och fysiska aktivitet under en dag. Urvalet var ett totalurval inom en gymnastikförening i Sverige. Respondenterna bestod av manliga och kvinnliga elitsatsande gymnaster, 11-20 år. Totalt ingick 36 personer, 23 flickor och 13 pojkar i studien. För insamling av data fick respondenterna fylla i kost- och aktivitetsdagböcker. Resultatet för hela undersökningsdagen visar att rekommendationerna för fett uppnås, till skillnad från kolhydrater och protein. Medelintaget för kolhydrater är mindre än rekommenderat intag och för protein är medelintaget något högt. Ingen av deltagarna fick i sig tillräckligt med kolhydrater under träning och för merparten av populationen var det inga problem att få i sig tillräckligt med protein efter träning. Däremot var det endast 42 % som uppnådde ett tillräckligt intag av kolhydrater efter träning. Nästan en tredjedel av populationen hade denna dag ett orimligt lågt energiintag. Om registreringen av denna dag motsvarar de undersökta individernas kostvanor så hade därför ett något högre intag av kolhydrater varit lämpligt för flera i gruppen, för att uppnå energibalans och möjliggöra tillräcklig glykogenpåfyllning. Måltidstimingen innan, under och efter träning är viktig för att idrottsutövare ska kunna uppnå sin fulla potential och minimera träningsinducerad nedbrytning av kroppen. Resultatet av denna studie utgör ett underlag för utformning av råd och riktlinjer kring kost inom truppgymnastik och kan vara ett användbart verktyg och stöd för elittränare. Mer forskning behövs för att kunna uttala sig om kostens kvalitet och energibalans.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/40055
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_40055_1.pdf (1.634Mb)
Date
2015-08-10
Author
Brockie, Sara
Keywords
Teamgym
Truppgymnastik
Idrottsnutrition
Prestation
Series/Report no.
VT15-29
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV