Visa enkel post

dc.contributor.authorBrockie, Sara
dc.date.accessioned2015-08-10T09:17:32Z
dc.date.available2015-08-10T09:17:32Z
dc.date.issued2015-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40055
dc.description.abstractI dagsläget är forskningen inom truppgymnastik bristfällig, framförallt inom området idrottsnutrition, vilket gör denna studie aktuell. Syftet är att kartlägga elitgymnasters kostintag under en träningsdag. Detta med hjälp av följande tre frågeställningar: Hur ser intaget av kolhydrater och protein ut för hela dagen samt innan, under och efter träning ställt mot rekommendationer? Hur ser kostintaget ut generellt för kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler? Samt hur ser balansen mellan uppskattat energiintag och uppskattad energiförbrukning ut denna dag? Kost- och aktivitetregistrering användes för att kartlägga truppgymnasters kostintag och fysiska aktivitet under en dag. Urvalet var ett totalurval inom en gymnastikförening i Sverige. Respondenterna bestod av manliga och kvinnliga elitsatsande gymnaster, 11-20 år. Totalt ingick 36 personer, 23 flickor och 13 pojkar i studien. För insamling av data fick respondenterna fylla i kost- och aktivitetsdagböcker. Resultatet för hela undersökningsdagen visar att rekommendationerna för fett uppnås, till skillnad från kolhydrater och protein. Medelintaget för kolhydrater är mindre än rekommenderat intag och för protein är medelintaget något högt. Ingen av deltagarna fick i sig tillräckligt med kolhydrater under träning och för merparten av populationen var det inga problem att få i sig tillräckligt med protein efter träning. Däremot var det endast 42 % som uppnådde ett tillräckligt intag av kolhydrater efter träning. Nästan en tredjedel av populationen hade denna dag ett orimligt lågt energiintag. Om registreringen av denna dag motsvarar de undersökta individernas kostvanor så hade därför ett något högre intag av kolhydrater varit lämpligt för flera i gruppen, för att uppnå energibalans och möjliggöra tillräcklig glykogenpåfyllning. Måltidstimingen innan, under och efter träning är viktig för att idrottsutövare ska kunna uppnå sin fulla potential och minimera träningsinducerad nedbrytning av kroppen. Resultatet av denna studie utgör ett underlag för utformning av råd och riktlinjer kring kost inom truppgymnastik och kan vara ett användbart verktyg och stöd för elittränare. Mer forskning behövs för att kunna uttala sig om kostens kvalitet och energibalans.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT15-29sv
dc.subjectTeamgymsv
dc.subjectTruppgymnastiksv
dc.subjectIdrottsnutritionsv
dc.subjectPrestationsv
dc.titleEn kartläggning av truppgymnasters kostvanorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post