dc.contributor.author | Brockie, Sara | |
dc.date.accessioned | 2015-08-10T09:17:32Z | |
dc.date.available | 2015-08-10T09:17:32Z | |
dc.date.issued | 2015-08-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/40055 | |
dc.description.abstract | I dagsläget är forskningen inom truppgymnastik bristfällig, framförallt inom området
idrottsnutrition, vilket gör denna studie aktuell. Syftet är att kartlägga elitgymnasters kostintag
under en träningsdag. Detta med hjälp av följande tre frågeställningar: Hur ser intaget av
kolhydrater och protein ut för hela dagen samt innan, under och efter träning ställt mot
rekommendationer? Hur ser kostintaget ut generellt för kolhydrater, fett, vitaminer och
mineraler? Samt hur ser balansen mellan uppskattat energiintag och uppskattad
energiförbrukning ut denna dag?
Kost- och aktivitetregistrering användes för att kartlägga truppgymnasters kostintag och
fysiska aktivitet under en dag. Urvalet var ett totalurval inom en gymnastikförening i Sverige.
Respondenterna bestod av manliga och kvinnliga elitsatsande gymnaster, 11-20 år. Totalt
ingick 36 personer, 23 flickor och 13 pojkar i studien. För insamling av data fick
respondenterna fylla i kost- och aktivitetsdagböcker. Resultatet för hela undersökningsdagen
visar att rekommendationerna för fett uppnås, till skillnad från kolhydrater och protein.
Medelintaget för kolhydrater är mindre än rekommenderat intag och för protein är
medelintaget något högt. Ingen av deltagarna fick i sig tillräckligt med kolhydrater under
träning och för merparten av populationen var det inga problem att få i sig tillräckligt med
protein efter träning. Däremot var det endast 42 % som uppnådde ett tillräckligt intag av
kolhydrater efter träning. Nästan en tredjedel av populationen hade denna dag ett orimligt lågt
energiintag. Om registreringen av denna dag motsvarar de undersökta individernas kostvanor
så hade därför ett något högre intag av kolhydrater varit lämpligt för flera i gruppen, för att
uppnå energibalans och möjliggöra tillräcklig glykogenpåfyllning. Måltidstimingen innan,
under och efter träning är viktig för att idrottsutövare ska kunna uppnå sin fulla potential och
minimera träningsinducerad nedbrytning av kroppen. Resultatet av denna studie utgör ett
underlag för utformning av råd och riktlinjer kring kost inom truppgymnastik och kan vara ett
användbart verktyg och stöd för elittränare. Mer forskning behövs för att kunna uttala sig om
kostens kvalitet och energibalans. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT15-29 | sv |
dc.subject | Teamgym | sv |
dc.subject | Truppgymnastik | sv |
dc.subject | Idrottsnutrition | sv |
dc.subject | Prestation | sv |
dc.title | En kartläggning av truppgymnasters kostvanor | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |