En dans på matcirkeln - En kvantitativ studie om dansares kostvanor och medvetenhet om kostens betydelse för fysisk prestation
Sammanfattning
Inom dansvärlden, framför allt inom baletten, finns det ett väldigt smalt kroppsideal. Forskning visar på att många dansare har ett för lågt energiintag och kunskapen om nutrition är bristfällig. Samtidigt bör en dansare som tränar mycket vara noga med sin kost för att optimera sin prestation och hälsa. Denna studie har därför som syfte att kartlägga hur matvanorna ser ut hos dansare på artistskolor i Göteborg, samt att undersöka dansarnas medvetenhet kring kostens betydelse för fysisk prestation och hälsa.
Studien är av kvantitativ design där tre olika metoder för datainsamling har använts. För att se om dansarna får i sig den energi och näring de behöver användes en 24h-timmars kostintervju medan en enkät användes för att få en generell bild av dansarnas kostvanor. Strukturerad intervju användes för att ta reda på dansarnas självuppskattade kunskap kring proteinets och kolhydraternas betydelse för prestation och hälsa. Totalt medverkade 30 dansare, 13 kvinnor och 17 män, som utbildar sig till musikalartister.
Resultatet visar att hos de flesta av dansarna är det rapporterade energiintaget lågt i förhållande till det beräknade energibehovet och att näringstätheten är bristfällig i deras kost, då bland annat vitamin C- och D-intaget är för lågt. Resultatet visar också att många har ett för lågt fiberintag och ett för högt intag av mättat fett. Det finns även kunskapsluckor gällande energiintagets betydelse för prestation och återhämtning. Detta tyder på att mer utbildning behövs, dels för att trycka på betydelsen av att få sig tillräckligt med energi och näring och dels för att dansarna ska kunna optimera sin prestation samtidigt som de behåller en god hälsa.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2015-08-10Författare
Andersson, Isabel
Salama, Jessica
Nyckelord
dans
energi
medvetenhet
näring
prestation
Serie/rapportnr.
VT15-30
Språk
swe