Spårbarhetsarbete i livsmedelsbranschen
Abstract
Konsumenters matsäkerhet har blivit ett aktuellt ämne i samhället. Efter ett antal skandaler inom
matsystemet har debatter om matsäkerhet och matfusk uppkommit. Skandaler som framkommit är
bland annat livsmedel som inneburit en fara för konsumenter, eller vilselett konsumenter genom
felaktiga påståenden om innehåll eller ursprung.
I studien har vi definierat svårigheter och brister i spårbarhetsarbetet inom livsmedelsbranschen.
Studien har svarat på frågeställningarna hur aktörer inom matsystemet upprättar spårbarheten inom
sina livsmedelsföretag, hur deras arbete kring en risk ser ut och hur de ser på sitt eget
spårbarhetsarbete.
Studien har ett systemteoretisk förhållningsätt, där semistrukturerade intervjuer hölls med två
kvalitetschefer inom producerande livsmedelsföretag samt två kvalitetschefer från grossister inom
livsmedelsbranschen. Resultatet av datainsamlingen visar att livsmedelsföretagen kontinuerligt
jobbar med spårbarhet men att de har olika rutiner och förhållningsätt för att säkerställa att deras
livsmedelsprodukter är säkra att konsumera. Informanterna i studien påtalar också vikten av god
kommunikation i hela matsystemet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-08-10Author
Grgic, Valentina
Nilsson, Linn
Keywords
Spårbarhet
livsmedelslagstiftningen
kvalitetledningssystem
Series/Report no.
VT15-06