• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

En återanvändningsbar take away-låda? En studie om konsumenters förväntningar rörande en hållbar take away-låda

Sammanfattning
Den utbredda take away-konsumtionen som förekommer i Sverige och världen i stort leder till att det slängs en stor mängd engångsförpackningar. De satsningarna som finns gällande livsmedelskonsumtion och hållbarhet fokuserar i huvudsak på matsvinn och ekologiska livsmedel. Förpackningssvinn i relation till livsmedelskonsumtion är ännu ett outforskat område. Syftet med examensarbetet är att identifiera konsumenters förväntningar och önskemål rörande en återanvändningsbar take away-låda inför framtida utveckling av en hållbar sådan och dess distributionssystem. Kvalitativa intervjuer har gjorts med sju regelbundna take away-ätare. I resultatet framgår att take away-konsumtion till stor del handlar om bekvämlighet och om att slå sig fri från planering. Intervjupersonerna ser en återanvändningsbar take away-låda som intressant och kan tänka sig att använda en sådan, förutsatt att lådan upplevs som ren och att det finns en variation gällande de maträtter som serveras i den återanvändningsbara take away-lådan. De sensoriska aspekterna anses viktiga, det är därför väsentligt att lådan är praktiskt utformad så att matens kvalitet inte försämras. Lådan önskas vara anpassningsbar och ha någon typ av separationsmöjlighet. Återlämningsstationer anses underlätta inlämnadet av lådan och göra distributionssystemet lättillgängligt. Det upplevs även som viktigt att lådan diskas av någon annan så att den blir ren och hygieniskt säker. Slutsatsen är att bekvämlighet är en förutsättning för användandet av en återanvändningsbar take away-låda. Ett community kring lådan kan underlätta distributionssystemet samt fungera identitetsskapande och motivera konsumenter till en mer hållbar take away-konsumtion.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/40074
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_40074_1.pdf (529.9Kb)
Datum
2015-08-10
Författare
Backlund, Elin
Sande, Linnéa
Nyckelord
Hållbar utveckling
kvalitativa intervjuer
engångsförpackningar
take away-låda
lunchvanor
Serie/rapportnr.
VT15-26
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV