• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande

Sammanfattning
Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök och kan påverka livsnjutningen negativt. Det är viktigt att belysa problematiken kring matallergier och livsmedelsintoleranser eftersom alla oavsett särskilda behov har rätt att kunna njuta av restaurang- och kafébesök. Forskning visar att personer med celiaki, även kallat glutenintolerans, upplever svårigheter vid måltider utanför hemmet. Det beror oftast på kunskapsnivån om celiaki bland restaurangpersonal inte alltid är tillräcklig för att känna sig trygg. Syftet med studien är att utforska det glutenfria lunchsortimentet samt beskriva personalens service och rutiner när glutenfri mat efterfrågas på restauranger och kaféer i en central del i Göteborg. Data samlades in genom tio dolda deltagande observationer där ett observationsprotokoll fylldes i, det utfördes också två intervjuer med restaurangägare. Resultatet i undersökningen visar på att det finns problem för personer med celiaki att äta på restaurang. I många fall kunde restaurangpersonalen inte svara på vad som var glutenfritt och känslan av osäkerhet infann sig på hälften av observationerna. Resultatet i studien pekar på att det glutenfria utbudet är begränsat, tre av tio ställen kunde erbjuda samtliga lunchrätter glutenfria och på åtta stället ingick bröd men endast tre av dem kunde erbjuda glutenfritt bröd. En högre kunskapsnivå och förståelse bland restaurangpersonal är önskvärt likaså ett bredare utbud.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/40075
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_40075_1.pdf (589.3Kb)
Datum
2015-08-10
Författare
Gustafsson, Sandra
Sjödahl, Malin
Nyckelord
Celiaki
gluten
måltider utanför hemmet
livskvalité
dold observation
intervjuer
Serie/rapportnr.
VT15-31
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV