• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Rätt kost till rätt person - En kvalitativ studie av E-kost till äldre i Göteborgs Stad

Sammanfattning
Undernäring är ett utbrett problem för den äldre delen av befolkningen då 30 procent på särskild boende är undernärda och 60 procent ligger i riskzonen (Svenska Livsmedelsverket, 2014). En av de vanligaste orsakerna är minskad aptit (Socialstyrelsen, 2011). Ett minskat intag av energi och näring kan både behandlas och förebyggas med kost men i vissa fall är olika berikningsprodukter nödvändiga. Samspelet mellan kost- och vårdpersonalen är en stor del av en lyckad måltid för de äldre på boendet (Mattson Sydner, 2002). Viljan att undersöka hur personalen resonerar kring behovet för näringstät kost blev till genom ett möte med ledaren i projektet Lärande Hållbara Måltider. Efter diskussionen med projektledaren formulerades huvudfrågeställningen: “Hur arbetar man kring kost för att behandla och förebygga undernäring inom Göteborgs Stad?”. Frågeställningarna har studerats med olika former av kvalitativa intervjuer med nio kostchefer i olika stadsdelsförvaltningar inom Göteborgs Stad samt kökschefer och kostombud i två av dessa. Resultat visar att det finns ett behov att börja servera näringstätare mat till de äldre. Behovet ser olika ut i de olika stadsdelarna, endast mindre justeringar för vissa medan andra behöver se över sin grundkost. I stället för att laga näringstät mat i köket ligger ansvaret för att berika maten hos vårdpersonalen. Varken måltidsverksamheten eller vårdpersonalen är nöjda över detta. Det diskuteras att varmhållning av mat orsakar näringssvinn och då ger berikningsprodukter ingen effekt. Berikning med produkter kan även ge negativa effekter på smak och konsistens. I båda fall blir de äldre lidande. Varför väljer man inte att laga näringsrika portioner av energitäta livsmedel direkt i köken?
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/40078
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_40078_1.pdf (714.9Kb)
Datum
2015-08-10
Författare
Haukkovaara, Rita
Willermark, Anna
Nyckelord
E-kost
matsvinn
undernäring
äldre
Serie/rapportnr.
VT15-48
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV