• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

”Ja du, mycket enkel text och mycket bilder” - Vilka läromedel används i nyanländas hem- och konsumentkunskap undervisning?

Sammanfattning
När elever möter den svenska skolan utan att kunna språket kan undervisningen bli nästintill obegriplig. Ett bra läromedel kan ge nyanlända elever ökad förståelse om vad undervisningen handlar om. Syftet med denna studie är att belysa det läromedel lärare väljer som nyanlända elever ska möta i ämnet hem- och konsumentkunskap. Hur skaffar sig lärarna detta läromedel och hur använder lärarna detta läromedel i undervisningen. Metoderna som har används är tre semistrukturerade intervjuer och två observationer. Analysen av det empiriska materialet har gjorts genom transkribering och kodning. Intervjuerna visade att omhändertagandet av nyanlända elever såg olika ut på skolorna, en skola använda förberedelseklass medan de andra placerade eleverna i de ordinarie klasserna direkt. Läromedlet de nyanlända eleverna möte under lektionerna var för det mesta egen skapat eller individanpassat av läraren, då det inte fanns något färdigt läromedel tillgängligt. Lärarna ansåg att ett läromedel med enkel text och kompletterande bilder fungerade bäst i undervisningen. Under de praktiska momenten i undervisningen användes både traditionella textrecept och bildrecept. Motiveringen av användandet av de olika recept typerna var att textrecept även hjälper eleverna att lära sig svenska medan bildrecepten underlättar för eleverna i köken.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/40086
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_40086_1.pdf (1.035Mb)
Datum
2015-08-10
Författare
Ingvarsson, Pierre
Nyckelord
Nyanlända
Hem- och konsumentkunskap
Läromedel
Serie/rapportnr.
VT15-01
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV