Show simple item record

dc.contributor.authorLiljön, Daniel
dc.date.accessioned2015-08-10T12:16:38Z
dc.date.available2015-08-10T12:16:38Z
dc.date.issued2015-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40094
dc.description.abstractDet är viktigt att förebygga uppkomsten av matavfall, men det matavfall som trots allt uppstår måste tas omhand på bästa sätt. När det gäller restaurangsektorn kan restaurangägaren ta sitt stöd i miljöbalken, avfallsförordningen samt med lokala avfallsföreskrifter. Ett hållbart matavfallssystem är viktigt för att minska utsläpp av växthusgaser, men också för att förbättra arbetsmiljön hos de anställda. Detta handlar både om att förebygga matavfall men också att källsortera och kompostera eller röta. Syftet med denna uppsats är att undersöka restaurangägares tankar kring och praktiker kring hållbar matavfallshantering samt hitta delar i deras avfallshantering som kan förbättras ytterligare. Metoden för studien har varit semistrukturerade intervjuer samt fotografering. Vid datainsamlingen användes tre instrument; intervjuguide, SWOT-analys samt fotografier. SWOT-analysen användes för att hitta delar i avfallshanteringen som kan förbättras ytterligare och är kopplad till hållbar utvecklings tre kategorier (miljöhänsyn, ekonomisk tillväxt och socialt ansvar). Resultatet visar att det främst är inom Socialt ansvar som förbättringar kan göras: restaurangerna bör utforma avfallshanteringen så att det är lätt för personalen att göra rätt. Information om hur personalen ska gå tillväga bör vara lättillgänglig med högt instruktionsvärde. Gemensamma rutiner bidrar till en hållbar matavfallshantering. Restaurangägaren måste utbilda sina anställda hur matavfallshanteringen ska gå till för att kunna ställa krav på att korrekt arbete utförs. Hållbar matavfallshantering genererar minskad fysisk arbetsbelastning samt en förbättrad psykisk arbetsmiljö.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT15-51sv
dc.subjectHållbar utvecklingsv
dc.subjectkvalitativsv
dc.subjectmatavfallsv
dc.subjectSWOT-analyssv
dc.subjectrestaurangsv
dc.titleHållbar matavfallshantering inom restaurangsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record