• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hållbar matavfallshantering inom restaurang

Abstract
Det är viktigt att förebygga uppkomsten av matavfall, men det matavfall som trots allt uppstår måste tas omhand på bästa sätt. När det gäller restaurangsektorn kan restaurangägaren ta sitt stöd i miljöbalken, avfallsförordningen samt med lokala avfallsföreskrifter. Ett hållbart matavfallssystem är viktigt för att minska utsläpp av växthusgaser, men också för att förbättra arbetsmiljön hos de anställda. Detta handlar både om att förebygga matavfall men också att källsortera och kompostera eller röta. Syftet med denna uppsats är att undersöka restaurangägares tankar kring och praktiker kring hållbar matavfallshantering samt hitta delar i deras avfallshantering som kan förbättras ytterligare. Metoden för studien har varit semistrukturerade intervjuer samt fotografering. Vid datainsamlingen användes tre instrument; intervjuguide, SWOT-analys samt fotografier. SWOT-analysen användes för att hitta delar i avfallshanteringen som kan förbättras ytterligare och är kopplad till hållbar utvecklings tre kategorier (miljöhänsyn, ekonomisk tillväxt och socialt ansvar). Resultatet visar att det främst är inom Socialt ansvar som förbättringar kan göras: restaurangerna bör utforma avfallshanteringen så att det är lätt för personalen att göra rätt. Information om hur personalen ska gå tillväga bör vara lättillgänglig med högt instruktionsvärde. Gemensamma rutiner bidrar till en hållbar matavfallshantering. Restaurangägaren måste utbilda sina anställda hur matavfallshanteringen ska gå till för att kunna ställa krav på att korrekt arbete utförs. Hållbar matavfallshantering genererar minskad fysisk arbetsbelastning samt en förbättrad psykisk arbetsmiljö.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/40094
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_40094_1.pdf (2.181Mb)
Date
2015-08-10
Author
Liljön, Daniel
Keywords
Hållbar utveckling
kvalitativ
matavfall
SWOT-analys
restaurang
Series/Report no.
VT15-51
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV