Snabb mat - Om hälsoperspektivets dilemma i hem- och konsumentkunskapsundervisningen
Abstract
Hälsa är ett vitt begrepp och vi informeras ständigt om nya råd beträffande mående. Forskning
visar dock att ansvaret för hälsa ligger på den enskilde individen som förväntas sålla i
informationsflödet och tolka olika budskap. Vidare visar forskning att det finns ett gap mellan
konsumenters intention och handling. När det gäller barn och ungdomar visar forskning att
det finns en risk för obalans vad gäller deras matvanor då de äter för mycket energität mat och
för lite frukt och grönsaker. Skolan anses vara en betydelsefull arena där man kan bedriva
hälsofrämjande arbete på flera nivåer och ämnet hem- och konsumentkunskap syftar till att ge
kunskap om mat och måltider för att kunna göra medvetna val med hänsyn till hälsa, ekonomi
och miljö.
Syftet med undersökningen är att undersöka hur lärare i hem- och konsumentkunskap ser på
sitt pedagogiska uppdrag utifrån perspektivet hälsa, hur de arbetar med hälsa samt vilka
intentioner de har med sin undervisning. Studien baseras på två olika metoder, dels en
kvantitativ undersökning av terminsplaneringar från lärare i hem- och konsumentkunskap,
dels kvalitativa intervjuer med yrkesverksamma lärare i hem- och konsumentkunskap.
Undersökningen visar att en tredjedel av ämnet ägnas specifikt åt hälsa, något som korrelerar
väl med kursplanens upplägg och innehåll. Vidare visar undersökningen att man dels arbetar
med hälsa som ett enskilt arbetsområde, dels som ett ämnesintegrerat område som genomsyrar
hela undervisningen. Lärarna ser hälsa som ett helhetsperspektiv inom ämnet och deras syfte
med undervisningen är att ge eleverna redskap för vardagen så att de kan göra medvetna val.
Det visar sig att fysisk hälsa fokuseras främst inom hem- och konsumentkunskap. Fokus
ligger sällan på läxor och examinationer utan undervisningen handlar oftast om kunskap i
handling. De maträtter som tillagas då lektionen fokuserar hälsa korrelerar inte alltid med
begreppet hälsa, och anledningen till detta sägs dels vara för att jämföra produkter, livsmedel
och maträtter, dels tidsbrist. Detta kan skapa ett dilemma för lärarna. Resultatet visar därför
att det kan finnas en diskrepans mellan intention och handling, då teorin inte alltid omsätts i
praktiken.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-08-10Author
Kristoffersson, Sandra
Keywords
pedagogik
hälsa
hem- och konsumentkunskap
Series/Report no.
VT15-02
Language
swe