Betydelsen av formativ bedömning för elever med matematiksvårigheter Några matematiklärares erfarenheter av kompetensutveckling inom formativ bedömning
Abstract
Syfte: Syftet med studien var att dels undersöka om den del av Matematiklyftet som handlar om formativ bedömning bidragit till en förändrad undervisning i matematik, dels om de lärare som genomgått Matematiklyftet erfarit någon skillnad vad gäller prestationer för elever med svårigheter i matematik
Teori-
anknytning: Studien utgår ifrån ett kommunikativt relationsinriktat perspektiv (KoRP)- ett specialpedagogiskt perspektiv som har sitt ursprung i den relationella teoribildningen. Inom KoRP studerar man inte människan skild från miljön utan man studerar samspelet mellan parterna. Med detta som utgångspunkt studerar man skolan både som social praktik och som organisation och då även eleven som en del av det sociala sammanhanget.
Metod: Empirin i studien har samlats in genom semistrukturerade intervjuer i form av fokusgrupper. Frågor om fortbildningen Matematiklyftet, bedömning, formativ bedömning och elever i behov av stöd i matematik diskuterades i fokusgrupperna.
Resultat: Resultaten visar att flera av lärarna har förändrat sin undervisning i samband med fortbildningen Matematiklyftet. Majoriteten av lärarna har uppmärksammat ett ökat samarbete mellan eleverna. Genom samarbetet mellan eleverna gynnas kommunikationen och eleverna tränar sina resonemangsförmågor i högre grad än tidigare då man oftare arbetade enskilt. Flertalet av lärarna i studien menar att man når fler av eleverna som har svårigheter inom matematikämnet och drar slutsatsen att det kan bero på att de får sätta ord på sina tankar och får ta del av hur andra tänker.
Degree
Student Essay
Collections
View/ Open
Date
2015-11-16Author
Pettersson, Annika
Keywords
matematiklyftet
bedömning
formativ bedömning
kommunikativt relationsinriktat perspektiv
Series/Report no.
Magisteruppsats
VT15 IPS23 SPP600
Language
swe