KOMMUNEN OCH ARBETSMARKNADSPOLITIKEN - En studie av realiseringen och brukarnas upplevelser av arbetsmarknadspolitiska insatser i Mölndals kommun
Abstract
Syfte: Att undersöka kommunens åtgärder samt deltagarnas upplevelser för att söka förklaringar till hur de olika insatserna påverkar brukarna.
Teori:
För att klassificera åtgärderna används aktiveringsteorier. För att förstå varför arbetet har organiserats som det gjorts används teorin om frontlinjebyråkratier. Begreppet anställningsbarhet kommer att tas upp som bidrag till diskursen om vad det är för krav som ställs på arbetstagare och hur dessa krav visar sig i arbetsmarknadsenhetens arbete med deltagarna.
Metod:
Metoden var inriktad på att göra en kartläggning av processen och tankarna bakom insatserna. Insamlingen av data har skett med hjälp av en kvalitativ metod bestående av intervjuer och deltagande observationer. Brukarna av insatserna uttalade sig om upplevelserna av insatserna och sina motiv bakom deltagandet. Tankarna bakom genomförandet och det praktiska genomförandet av insatserna kopplas sedan till brukarnas uppfattningar för att skapa en bild av verksamheten.
Resultat:
Det har visat sig att det erbjuds en mängd olika insatser där vissa är av mer kontrollerande art medan andra är inriktade på att öka kompetensen hos deltagaren. Innehållet upplevdes av vissa deltagare som kompetenshöjande medan andra inte upplevde det.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-12-01Author
Leidzén, John
Keywords
Aktiveringspolitik Anställningsbarhet
Arbetsmarknad
Frontlinjebyråkrati
Kommunal arbetsmarknadspolitik
Language
swe