Symboliska tillgångar i antipluggkulturen - en fallstudie av unga mäns skolprestationer på ett mansdominerat praktiskt gymnasieprogram.
Sammanfattning
Unga mäns underprestation i skolan är ett väl beforskat område. Mest framträdande i
denna forskning är (åtminstone i en svensk kontext) teorier om en maskulin
antipluggkultur. Vidare bidrar teorier om kulturellt kapital med förklaringar till
underprestation i allmänhet. Denna undersökning har till syfte att undersöka hur dessa två teoribildningar kan korsbefrukta varandra i tolkningen av de kausala mekanismer som bidrar till att unga män med relativt lågt kulturellt kapital tenderar att underprestera. Genom en kvalitativ livsvärldsstudie av en grupp etniskt svenska unga män på ett mansdominerat praktiskt program söker denna undersökning efter svar på hur denna
specifika grupp upplever sin situation. Undersökningen har alltså inga generaliserande ambitioner, utan syftar till att belysa frågeställningen ur ett förstapersonsperspektiv hämtat ur fenomenologisk tradition. Undersökningens resultat visar att de mekanismer som är avgörande för gruppens prestation är komplexa och intimt sammanlänkade. De elever som innehar ett relativt lågt kulturellt kapital tenderar att förhålla sig till antipluggkulturen på ett mindre konstruktivt sätt än de elever som innehar ett relativt högt kulturellt kapital.
Examinationsnivå
Student essay
Samlingar
Fil(er)
Datum
2015-12-08Författare
Johansson, Erik
Nyckelord
Utbildningssociologi
maskulinitet
kulturellt kapital
antipluggkultur
Språk
swe