Beyond the Basket- A Design Research Project at the School of Design and Craft University of Gothenburg
Sammanfattning
Mitt forskningsarbete handlar om att undersöka, synliggöra och diskutera designerns roll som resurs i innovationsprocesser för positiv samhällsförändring vilka kännetecknas av stora resursbegräsningar, så kallad frugal innovation. Fallstudien är baserad i Kisumu, Kenya och beskriver hur en frugal innovationsprocess utvecklas över tid där flera aktörer från Sverige och Kenya kopplas samman för att samarbeta. Den gemensamma nämnaren är en korg gjord av vattenhyacint, en invasiv växt som växer i Victoriasjön och som försvårar tillvaron för fiskesamhällena vid sjön. Under processens gång förändras korgen, liksom de övriga inblandade aktörernas roller och inbördes förhållanden. Korgen kommer att spela en central roll i processen genom att den länkar samman och synliggör nätverkets samlade kompetens. Den gör så att nya resurser och kompetenser rekryteras till nätverket, vilket triggar igång nya utvecklingsprocesser.
Frågeställningar: Hur kan design bidra till hållbara Innovationsaktiviteter i ”frugala” situationer? Vilken roll spelar design i den frugala innovationsprocessen? Hur kan Actor-Network Theory som teoretisk och metodologisk forskningsansats användas för att utveckla och synliggöra kunskapen?
Med stöd av
SIDA genom Mistra Urban Futures
Beskrivning av projektet
Studien visar att hållbar frugal innovation handlar om att utveckla ett nytt förhållningssätt till design och innovation där design används som medel och metod för att identifiera, använda och samordna befintliga resurser på nya innovativa sätt. Genom ”design mediation” - förmågan att översätta behov och önskningar till gemensamma aktiviteter - och användandet av ”acting objects” -designobjekt avsedda som strategiska medel för att länka människor och kulturer samman och därigenom skapa lust, mening och sammanhang. Objekten triggar nya utvecklingsprocesser att ta form, där deltagarna själva blir drivande förändringsaktörer. Actor-Network Theory som forskningsansats bidrar till att synliggöra hur det "sociala" är konstruerat, för att därigenom kunna och diskutera och förändra de olika aktörernas roller, aktiviteter och sambanden däremellan.
Benämmning och beskrivning av återgivna delverk
Bild 1 Korgar utställda på Afroart i Göteborg. Foto: Martin Gustavsson, 2015
Bild 2 Infärgade vattenhyacintrep av konstnär Jeanette Schäring. Foto: Martin Gustavsson, 2015
Bild 3 Designforskare Helena Hansson med repslagningsmaskin. Foto: Martin Gustavsson, 2015
Bild 4 Bild från utställning på Stenebyskolan, April 2015 Foto: Helena Hansson
Typ av arbete
Designforskning
Offentliggjord i
Korgar är utställda och finns till försäljning i Afroarts butiker i Stockholm och Göteborg samt i deras webb-shop from 2014-06-01
Stenebyskolan, Dals Långed (50% seminarium), 2015-04-01
Sätergläntan, Insjön, 2015-10-01
A-Venue, Konstnärliga Fakultetens Galleri, Göteborg 2015-10-06
Africa and Technology Conference, Delft 2015-10-17
Datum
2016Upphovsman
Hansson, Helena
Nyckelord
Korgar
Vattenhyacinter
Kenya
Kisumu
Mistra Urban Futures
Frugal Innovation
Design Mediation
Co-production
Acting Objects
Publikationstyp
artistic work